Sopot – miasto, które kojarzy się z luksusem, morzem i tętniącym życiem Monciakiem – wcale nie musi oznaczać drogich posiłków. Choć "paragony grozy" straszą co roku, na gastronomicznej mapie kurortu wciąż znajdziemy miejsca, gdzie można zjeść dobrze, domowo i niedrogo. Wyruszyliśmy szlakiem barów mlecznych, osiedlowych perełek i lokalnych restauracji. Oto nasze sprawdzone propozycje!
[ZT]26630[/ZT]
Świetny wybór dla tych, którzy chcą zjeść dobrze w sercu Sopotu, nie opróżniając portfela. Bistro Bar Festival to bar mleczny z duszą. Zestaw: schabowy, pieczone ziemniaki i kiszona kapusta za około 30 zł, do tego sympatyczna obsługa i domowy klimat. W menu znajdziemy też pierogi, ryby, zupy i kaczkę pieczoną.
[ZT]16528[/ZT]
Kultowe miejsce z tradycją. Położony kilkaset metrów od plaży bar serwuje zestawy obiadowe już od 29,90 zł. Zupy (m.in. rosół, żurek, pomidorowa, gulaszowa) w cenach od 10 do 16 zł w zależności od rodzaju i wielkości porcji. Za rozsądne pieniądze zjemy tu także kotlety, zrazy, łososia czy placka po cygańsku. Koniec końców wybór dań jest jednak znacznie większy i zmienia się co jakiś czas. Bursztyn honoruje Kartę Sopocką i oferuje również dania na dowóz.
[ZT]20191[/ZT]
Nowoczesna, przytulna restauracja specjalizująca się w pierogach, makaronach i pizzy. Zielone pierogi z mięsem – rewelacyjne, penne con petti di pollo – wyborne, a pizza cztery sery – idealna na wieczór z przyjaciółmi. Ceny większości dań waha się w granicach od 26–45 zł, choć niekiedy zdarzają się także nieco droższe propozycje (np. dorsz). Jedzenie zaskakuje tu smakiem i jakością.
[ZT]23977[/ZT]
ul. Armii Krajowej 112A
Stołówka policyjna, która zyskała sławę dzięki vlogerom i influencerom, takim jak chociażby Książulo. Kotlet schabowy "rozmiaru bochenka chleba", ręcznie robione cepeliny i zupy w niewygórowanych cenach. Idealne miejsce na tani i solidny obiad. Bar otwarty także dla osób cywilnych – od poniedziałku do piątku.
[ZT]22342[/ZT]
Skromny z zewnątrz, zaskakuje wnętrzem i... porcjami! Bar Kefirek to jedno z ulubionych miejsc zarówno mieszkańców, jak i turystów. Codziennie nowe zestawy dnia, a ceny za obiad z dwóch dań zaczynają się od niecałych 30 zł. W menu m.in. schabowe na pół talerza, devolaye, burgery z frytkami, naleśniki czy pierogi. Warto jednak na bieżąco sprawdzać ofertę restauracji – ta bowiem zmienia się w zależności od dnia.
Nie zabrakło również rekomendacji dla:
[ZT]23744[/ZT]
Sopot to nie tylko kosztowne restauracje i turystyczne pułapki. Wciąż można tu zjeść dobrze, tanio i z uśmiechem. Od Monciaka po Brodwino – kulinarna mapa kurortu oferuje coś dla każdego. Smacznego – i do zobaczenia przy sopockim stole!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz