Zamknij

Maj w Sopocie smakuje beloną! Restauracje zapraszają na rybny festiwal

08:37, 22.05.2025 Aktualizacja: 10:04, 22.05.2025
Skomentuj Fot. Materiały restauracji Bulaj Fot. Materiały restauracji Bulaj

Maj nad Bałtykiem to nie tylko sezon na spacery po molo i pierwsze kąpiele słoneczne. To także wyjątkowy czas dla smakoszy – do wód Morza Bałtyckiego przypływa belona, ryba o delikatnym smaku i unikalnych właściwościach. Z tej okazji cztery sopockie restauracje zapraszają na kulinarne święto – Sopocki Festiwal Belony 2025.

Belona, zwana również „bałtyckim rarytasem”, pojawia się w naszej części morza tylko na krótko – od maja do czerwca. Jej smukłe ciało i wydłużona szczęka przypominają węgorza, a zielonkawe ości sprawiają, że trudno ją pomylić z jakimkolwiek innym gatunkiem. Zielony kolor ości, który może zaskoczyć mniej doświadczonych smakoszy, to zasługa biliwerdyny – naturalnego barwnika występującego w przyrodzie. Mięso belony jest jasne, kruche i niezwykle delikatne w smaku – nic dziwnego, że cenią je zarówno rybacy, jak i szefowie kuchni.

W tym roku, z myślą o mieszkańcach i turystach, cztery znane sopockie lokale połączyły siły, by zaprezentować belonę w najlepszym możliwym wydaniu. W ramach Sopockiego Festiwalu Belony 2025 swoje autorskie dania z tej sezonowej ryby serwować będą:

  • M15 – restauracja z widokiem na morze, słynąca z kreatywnego podejścia do lokalnych składników,
  • Petit Paris – francuski akcent na sopockiej mapie kulinarnej, gdzie belona spotyka się z klasyką Paryża,
  • Grand Blue Grand Hotel Sopot – elegancja i finezja w pięknych wnętrzach legendarnego hotelu,
  • Bulaj – miejsce, które od lat hołduje kuchni nadmorskiej z wykorzystaniem produktów od lokalnych dostawców.

Każda z restauracji przygotowała własną interpretację dania z belony – od klasycznych połączeń z masłem i koperkiem, po bardziej odważne kompozycje z nutą egzotyki. Festiwal to świetna okazja, by nie tylko poznać smak tej wyjątkowej ryby, ale też wesprzeć lokalną gastronomię i docenić pracę pomorskich rybaków.

Sopocki Festiwal Belony 2025 potrwa do końca sezonu połowowego, czyli do końca czerwca. Warto się pospieszyć – belona gości na naszych stołach tylko przez kilka tygodni w roku!

Smak Bałtyku czeka – do zobaczenia przy sopockim stole!

[ZT]32245[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%