Zamknij

Koreańskie hity w food hallu w Sopocie! Kurczak, kimchi i pikantne tteokbokki

08:48, 24.04.2025 Aktualizacja: 08:49, 24.04.2025
Skomentuj

Kiedy wydaje się, że nowa odsłona Krzywego Domku w Sopocie nie może już bardziej zaskoczyć, pojawia się ona – restauracja Korean Street Food by Chicken i Kimchi. Kolejny ujawniony najemca sopockiego food hallu to marka, która w zaledwie kilkanaście miesięcy zdobyła serca fanów azjatyckich smaków w Trójmieście. Teraz czas na Monciak!

Chicken i Kimchi to sieć, która powstała z miłości do autentycznego koreańskiego street foodu. Bez kompromisów, z szacunkiem do tradycji, ale też z nowoczesnym sznytem. Po sukcesie dwóch lokali w Gdańsku – we Wrzeszczu i Śródmieściu – przyszedł czas na trzeci punkt, tym razem w samym sercu Sopotu, w odmienionym Krzywym Domku.

Jak mówią właściciele, to miejsce będzie inne niż pozostałe – bardziej dynamiczne, nastawione na szybkie, intensywne doznania smakowe i luźną atmosferę. Taka właśnie ma być kuchnia ulicy, również ta azjatycka: szybka, konkretna i pełna charakteru.

Menu, które rozgrzewa kubki smakowe

Co znajdziemy w sopockim wydaniu Chicken i Kimchi? Na początek – koreański chrupiący kurczak w trzech kultowych sosach:

  • Yangnyeom – słodko-ostry-kwaśny,
  • Soy Honey – miodowo-sojowy,
  • Sweet Chilli – pikantno-słodki klasyk.

Każda porcja posypana jest orzeszkami ziemnymi i domowym smażonym nori – dodatkami, które podbijają smak i dodają tekstury. Kurczak może być podany również w formie Tongdak z ryżem (Deobap) – z dodatkami w postaci kimchi, warzyw i marynowanych ogórków.

Tongdak Soy Honey. Fot. materiały prasowe

Ale to nie koniec – w menu pojawi się też jeden z najbardziej znanych klasyków kuchni koreańskiej: Bibimbap. W wersji mięsnej z marynowanym mięsem lub wegetariańskiej z tofu. Obowiązkowo z jajkiem – bo jak podkreślają twórcy, „to jajko jest duszą bibimbapu”.

Bowl bibimbap tradycyjny. Fot. materiały prasowe

Pikantnie, fermentowane i pełne umami

W nowym lokalu nie zabraknie również Tteokbokki, czyli klusek ryżowych w pikantnym sosie gochujang z dodatkiem rybnych plastrów odeng – nieczęsto spotykanych w Polsce, a niezwykle popularnych w Azji. To prawdziwa gratka dla miłośników koreańskiej klasyki!

Tteok-bokki Bokkeum. Fot. Materiały prasowe

Na szczególną uwagę zasługują też mandu, czyli pierożki w trzech wariantach smakowych:

  • z wołowiną, kolendrą i ostrą papryką,
  • z kurczakiem, kukurydzą i krewetką,
  • w wersji wege z tofu, grzybami i makaronem sojowym.

Każda z propozycji to osobna historia – intensywna, doprawiona, ale jednocześnie harmonijna i idealnie zbalansowana.

Krzywy Domek: przestrzeń, która nabiera smaku

Choć Krzywy Domek w przeszłości był bardziej kojarzony z klubami niż kulinariami, jego nowa odsłona zapowiada się imponująco. Korean Street Food by Chicken i Kimchi to dowód na to, że food hall będzie przestrzenią nie tylko stylową, ale i różnorodną.

Znamy już dwóch najemców – Bunny Handroll i Chicken i Kimchi – i jedno jest pewne: fani kuchni azjatyckiej będą mieli tu czego szukać. Czekamy na kolejne ogłoszenia – i na wielkie otwarcie podczas majówki 2025 roku! A Wy? Macie już swojego faworyta? Bibimbap czy Tongdak? A może pierożki mandu? Dajcie znać w komentarzach!

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%