Kiedy wydaje się, że nowa odsłona Krzywego Domku w Sopocie nie może już bardziej zaskoczyć, pojawia się ona – restauracja Korean Street Food by Chicken i Kimchi. Kolejny ujawniony najemca sopockiego food hallu to marka, która w zaledwie kilkanaście miesięcy zdobyła serca fanów azjatyckich smaków w Trójmieście. Teraz czas na Monciak!
Chicken i Kimchi to sieć, która powstała z miłości do autentycznego koreańskiego street foodu. Bez kompromisów, z szacunkiem do tradycji, ale też z nowoczesnym sznytem. Po sukcesie dwóch lokali w Gdańsku – we Wrzeszczu i Śródmieściu – przyszedł czas na trzeci punkt, tym razem w samym sercu Sopotu, w odmienionym Krzywym Domku.
Jak mówią właściciele, to miejsce będzie inne niż pozostałe – bardziej dynamiczne, nastawione na szybkie, intensywne doznania smakowe i luźną atmosferę. Taka właśnie ma być kuchnia ulicy, również ta azjatycka: szybka, konkretna i pełna charakteru.
Co znajdziemy w sopockim wydaniu Chicken i Kimchi? Na początek – koreański chrupiący kurczak w trzech kultowych sosach:
Każda porcja posypana jest orzeszkami ziemnymi i domowym smażonym nori – dodatkami, które podbijają smak i dodają tekstury. Kurczak może być podany również w formie Tongdak z ryżem (Deobap) – z dodatkami w postaci kimchi, warzyw i marynowanych ogórków.
Ale to nie koniec – w menu pojawi się też jeden z najbardziej znanych klasyków kuchni koreańskiej: Bibimbap. W wersji mięsnej z marynowanym mięsem lub wegetariańskiej z tofu. Obowiązkowo z jajkiem – bo jak podkreślają twórcy, „to jajko jest duszą bibimbapu”.
W nowym lokalu nie zabraknie również Tteokbokki, czyli klusek ryżowych w pikantnym sosie gochujang z dodatkiem rybnych plastrów odeng – nieczęsto spotykanych w Polsce, a niezwykle popularnych w Azji. To prawdziwa gratka dla miłośników koreańskiej klasyki!
Na szczególną uwagę zasługują też mandu, czyli pierożki w trzech wariantach smakowych:
Każda z propozycji to osobna historia – intensywna, doprawiona, ale jednocześnie harmonijna i idealnie zbalansowana.
Choć Krzywy Domek w przeszłości był bardziej kojarzony z klubami niż kulinariami, jego nowa odsłona zapowiada się imponująco. Korean Street Food by Chicken i Kimchi to dowód na to, że food hall będzie przestrzenią nie tylko stylową, ale i różnorodną.
Znamy już dwóch najemców – Bunny Handroll i Chicken i Kimchi – i jedno jest pewne: fani kuchni azjatyckiej będą mieli tu czego szukać. Czekamy na kolejne ogłoszenia – i na wielkie otwarcie podczas majówki 2025 roku! A Wy? Macie już swojego faworyta? Bibimbap czy Tongdak? A może pierożki mandu? Dajcie znać w komentarzach!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz