Festiwal od ponad dekady lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców Trójmiasta i okolic, turystów, smakoszy, dziennikarzy kulinarnych, ludzi kultury i sztuki. Ma swoich stałych wielbicieli w Polsce i za granicą, którzy z tej okazji odwiedzają Sopot co roku.
Z okazji Slow Fest Sopot przy długim stole na molo gotuje jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów. Każdy przygotowuje popisowe dania degustacyjne. Ofertę kulinarną uzupełniają unikatowi drobni wytwórcy z całej Polski. Jest to wyjątkowa okazja aby spróbować nietypowe dania i produkty (regionalne rarytasy, kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy).
Festiwal jest organizowany zgodnie filozofią slow food promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury. Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na świecie, a właściwie ruch społeczny zrzeszający kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki. Założona w 1986 roku we Włoszech w opozycji do idei fast food ma swój potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności.
Slow Fest Sopot 2023 odbędzie się w dniach 24-25 czerwca. Wstęp w cenie biletu na molo.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz