Zamknij
REKLAMA

Niezwykły performens kulinarny w Sopocie! Pasjonaci kuchni zapłacą za niego fortunę?

13.00, 24.01.2023 .
Skomentuj „Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” - materiały promocyjne / Allegro
REKLAMA

Artystka Anna Królikiewicz i szef kuchni Jacek Koprowski zapraszają do licytacji dwuosobowego stolika podczas niepowtarzalnego spektaklu kulinarnego, który odbędzie się 14 lutego w Sopocie. Środki zebrane podczas aukcji zostaną przeznaczone na Wielką Orkiestrę Świątecznej pomocy, która w tym roku zbiera pieniądze na zakup sprzętu do szybkiej identyfikacji bakterii wywołujących sepsę. Z licytacjami można zapoznać się na platformie Allegro - kliknij i sprawdź. W momencie przygotowywania tego tekstu ceny stolików osiągnęły już kwoty od 1175 zł do 1586 zł.

„Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” to wydarzenie z pogranicza doświadczenia artystycznego i kulinarnego. Goście spróbują siedmiu dań inspirowanych kolejnymi etapami ludzkiego życia, które specjalnie na tę okazję zaprojektowali artystka wizualna, malarka i profesorka na gdańskiej ASP Anna Królikiewicz oraz szef kuchni i twórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino Jacek Koprowski.

Szczegółowy scenariusz wieczoru oraz menu goście poznają dopiero na miejscu. Pewnikiem są: autorskie kompozycje kulinarno-artystyczne, profesjonalna obsługa kelnerska, polskie warzywa, owoce, rzemieślniczy chleb i polskie wina, specjalnie skomponowana oprawa muzyczna i wizualna oraz współpraca kucharza i artystki przy otwartej na wzrok uczestników kuchni - „scenie”.

Organizatorzy przewidzieli wyłącznie 10 dwuosobowych stolików w tej wyjątkowej walentynkowej atmosferze.

Kolacja odbędzie się w zabytkowych wnętrzach stuletniej willi Jünckego przy ul. Goyki 3 w Sopocie.

„Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” - materiały promocyjne / Allegro

Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino (restauracja fine casual Fino w Gdańsku i Osteria Fino w Gdyni). Doświadczenie zdobywał w takich miejscach jak Petit Paris, Sheraton, czy jednej z najlepszych restauracji w północnej Polsce - gdyńskiej Sztuczce. Nominowany do tytułu „Szef Roku 2020” przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. W pracy szefa kuchni najważniejszymi cechami są dla niego kreatywność i pokora.

Anna Królikiewicz ukończyła Wydział Malarstwa ASP Gdańsk, od 2018 r. ma tytuł profesorski. Oddana rysunkowi i instalacji, także pisze. Autorka, redaktorka naukowa i współwydawczyni monografii  “Międzyjęzyk” opisującej wątek użycia pokarmu jako medium w sztuce współczesnej. Od 13 lat pracuje z jedzeniem jako materiałem malarskim, rzeźbiarskim, językiem kultury i wspólnoty. Autorka wielu wystaw indywidualnych, brała udział w prawie dwustu wystawach zbiorowych w kraju i za granicą, swoje prace pokazywała m. in. w Nowym Jorku, Istambule, Ankarze, Kilonii, Brukseli, Pradze, w opuszczonym sklepie mięsnym w Sopocie, refektarzu zakonu Kartuzów, oliwskim lesie, pustym mieszkaniu na krakowskim Salwatorze, scenie niemieckiego teatru, w muzeum POLIN I w warszawskiej Zachęcie. Laureatka kilku nagród i stypendiów, wyróżniona odznaką Zasłużony dla Kultury Polskiej.

[ZT]15764[/ZT]

(.)
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (2)

karolkarol

2 0

krolikiewicz to facet czy babka? 19:27, 24.01.2023

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ankaanka

1 0

boze co to ma byc.. powalilo ludzi juz 19:37, 24.01.2023

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%