Zamknij

Niezwykły performens kulinarny w Sopocie! Pasjonaci kuchni zapłacą za niego fortunę?

13:00, 24.01.2023 .
Skomentuj „Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” - materiały promocyjne / Allegro „Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” - materiały promocyjne / Allegro

Artystka Anna Królikiewicz i szef kuchni Jacek Koprowski zapraszają do licytacji dwuosobowego stolika podczas niepowtarzalnego spektaklu kulinarnego, który odbędzie się 14 lutego w Sopocie. Środki zebrane podczas aukcji zostaną przeznaczone na Wielką Orkiestrę Świątecznej pomocy, która w tym roku zbiera pieniądze na zakup sprzętu do szybkiej identyfikacji bakterii wywołujących sepsę. Z licytacjami można zapoznać się na platformie Allegro - kliknij i sprawdź. W momencie przygotowywania tego tekstu ceny stolików osiągnęły już kwoty od 1175 zł do 1586 zł.

„Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” to wydarzenie z pogranicza doświadczenia artystycznego i kulinarnego. Goście spróbują siedmiu dań inspirowanych kolejnymi etapami ludzkiego życia, które specjalnie na tę okazję zaprojektowali artystka wizualna, malarka i profesorka na gdańskiej ASP Anna Królikiewicz oraz szef kuchni i twórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino Jacek Koprowski.

Szczegółowy scenariusz wieczoru oraz menu goście poznają dopiero na miejscu. Pewnikiem są: autorskie kompozycje kulinarno-artystyczne, profesjonalna obsługa kelnerska, polskie warzywa, owoce, rzemieślniczy chleb i polskie wina, specjalnie skomponowana oprawa muzyczna i wizualna oraz współpraca kucharza i artystki przy otwartej na wzrok uczestników kuchni - „scenie”.

Organizatorzy przewidzieli wyłącznie 10 dwuosobowych stolików w tej wyjątkowej walentynkowej atmosferze.

Kolacja odbędzie się w zabytkowych wnętrzach stuletniej willi Jünckego przy ul. Goyki 3 w Sopocie.

„Koprowski/Królikiewicz: „Życie. Performens w siedmiu aktach” - materiały promocyjne / Allegro

Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino (restauracja fine casual Fino w Gdańsku i Osteria Fino w Gdyni). Doświadczenie zdobywał w takich miejscach jak Petit Paris, Sheraton, czy jednej z najlepszych restauracji w północnej Polsce - gdyńskiej Sztuczce. Nominowany do tytułu „Szef Roku 2020” przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. W pracy szefa kuchni najważniejszymi cechami są dla niego kreatywność i pokora.

Anna Królikiewicz ukończyła Wydział Malarstwa ASP Gdańsk, od 2018 r. ma tytuł profesorski. Oddana rysunkowi i instalacji, także pisze. Autorka, redaktorka naukowa i współwydawczyni monografii  “Międzyjęzyk” opisującej wątek użycia pokarmu jako medium w sztuce współczesnej. Od 13 lat pracuje z jedzeniem jako materiałem malarskim, rzeźbiarskim, językiem kultury i wspólnoty. Autorka wielu wystaw indywidualnych, brała udział w prawie dwustu wystawach zbiorowych w kraju i za granicą, swoje prace pokazywała m. in. w Nowym Jorku, Istambule, Ankarze, Kilonii, Brukseli, Pradze, w opuszczonym sklepie mięsnym w Sopocie, refektarzu zakonu Kartuzów, oliwskim lesie, pustym mieszkaniu na krakowskim Salwatorze, scenie niemieckiego teatru, w muzeum POLIN I w warszawskiej Zachęcie. Laureatka kilku nagród i stypendiów, wyróżniona odznaką Zasłużony dla Kultury Polskiej.

[ZT]15764[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


reo

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


GregGreg

1 0

Brawo! Dziękujemy. 10:02, 07.02.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%