Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży partię pieprzu naturalnego mielonego. Sprawdź szczegóły.
Co było powodem takiej decyzji?
W zbadanej w ramach kontroli urzędowej próbce stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Sanepid opublikował już na swojej stronie ostrzeżenie publicznego dotyczące żywności.
Chodzi o pieprz naturalny – mielony, 100 g marki ROL-TIM z minimalną datą do spożycia wyznaczoną na 15 kwietnia 2022 roku. Służby sanitarne podają także kod kreskowy produktu - 5 902900 005817.
Firma natychmiast podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu. Poinformowała swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna natomiast monitoruje proces wycofywania produktu w Polsce.
W trosce o własne bezpieczeństwo, klienci, którzy kupili produkt tej marki nie powinni spożywać tego produktu. Spożycie produktu, bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Do głównych objawów zakażenia salmonellą należą m.in. ból brzucha, wymioty, gorączka, bóle mięśni i stawów oraz biegunka.
Osoby, które po spożyciu skażonej partii pieprzu zauważyły u siebie podobne symptomy, powinny natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz