Zamknij

Masz te jajka w lodówce? Nie jedz ich pod żadnym pozorem!

15:21, 07.06.2023 .
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/ Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu na skorupkach jaj, od jednego z producentów, groźnej bakterii. Inspektorat apeluje, by nie spożywać wskazanej partii jaj. 

Sanepid poinformował, że na powierzchni jaj wykryto Salmonella Enteritidis.

- W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że Jaja Królewskie (zdjęcia opakowań poniżej), najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem - napisano. 

 

 Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.

- W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025 - podaje GIS. 

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do osób, które zakupiły wskazane jaja, by ich nie spożywać.

- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - wskazuje inspektorat. 

Szczegóły produktu:

Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości

Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909 

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%