Zamknij

Restauracja Co-nieco

Bitwy pod Płowcami 61, 81-731 Sopot
501-095-303

O nas

Wszystko co najlepsze w tradycyjnej i historycznej kuchni polskiej oraz światowej połączone z nowoczesnym podaniem i wydaniem: )

"Kuchnia jest niczym okręt, płynący po bezkresnych morzach smaków, zapachów i kulinarnych preferencji i upodobań".

Najważniejszy na nim jest oczywiście kapitan. Wszem i wobec ogłaszamy, iż stery naszego okrętu trzyma Robert Kleinschmidt.

Kilka słów o Robercie:
Od najmłodszych lat wykazywał pasję do gotowania. Kiedy nie kopał piłki z kolegami na podwórku, zgłębiał tajniki kulinarnych zawiłości pod czujnym okiem mamy. To ona właśnie pozwoliła mu odkryć w sobie talent, nabrać pewności siebie oraz nauczyła wielu receptur, które stosuje do dziś.
Wysoki wzrost nie przeszkodził mu w służeniu od 19 roku życia na okrętach podwodnych. Służba w wojsku nauczyła go porządku, dyscypliny i pokory – cech niezbędnych u kucharza. Wielozadaniowość to jedna z jego zalet, zaraz obok skromności :D
Nie straszne mu kuchenne wyzwania i presja czasu. Uczestniczył w dwóch operacjach antyterrorystycznych, za które został uhonorowany wieloma medalami.
Rozwój swojej kulinarnej kariery zawodowej zawdzięcza szefom kuchni Grzegorzowi Labudzie oraz Grzegorzowi Nakrajnikowi. Zdobywał doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach, nie tylko Trójmiejskich.

W ubiegłym roku odbył szkolenie u Aleksandra Barona, który zainspirował go stosowaniem fermentacji i jej wykorzystywaniem w kuchni. Świeżo wypiekany chleb na buraczanym zakwasie, rozchodzi się na śniadaniach serwowanych w Sopockim Zdroju szybciej niż przysłowiowe „ciepłe bułeczki”.

Przepisami kulinarnymi wymienia się często ze swoim kolegą Grzegorzem Zawieruchą, zwycięzcą 8 edycji programu MasterChef. Prywatnie miłośnik ciszy i spokoju. Zamiast sopockiego blichtru i imprez zawsze wybiera relaks na swojej działce na Kaszubach. Interesuje go wędzenie, książki jak i tematyka II wojny światowej.

Ale czym byłby kapitan bez swojej załogi. Wszyscy pracownicy kuchni to kombinacja najróżniejszych charakterów i osobowości.  Jesteśmy jak idealnie zbilansowana, bakaliowa mieszanka studencka. Każdy ma tu swoje miejsce i każdy jest tak samo ważny. Miłość do kuchni i relacje w niej przekładają się na jakość i smak naszych potraw oraz wyrobów. Spróbuj jak smakuje Co Nieco!