Zamknij
12:00, 04.05.2023

Zapiekanka za 32 zł, gofry albo gałka lodów za 8! Jak w każdą majówkę niektóre ceny okazały się zaskoczeniem dla turystów przyjeżdżających do Sopotu. Ich rozpiętość jest dość spora, a to ile zapłacimy, zależy od renomy miejsca, sposobu przygotowania posiłku czy użytych składników. Czy jednak zawsze musi być drogo? Ile kosztują najpopularniejsze produkty w punktach gastronomicznych w okolicach popularnego "Monciaka" i molo? I gdzie się podziały słynne "paragony grozy"?

W tym roku zwyczaje zakupowe turystów były bardzo podobne do tych z ubiegłych lat. Na deptaku ponownie królowały lody, gofry, zapiekanki i frytki. Choć średnio ceny okazały się nieco wyższe niż jeszcze sezon temu, wielu turystów zdawało się rozumieć, że galopująca inflacja dotyka każdego bez wyjątku. Zaskoczeniem natomiast może być to, że chociaż jest drożej, to dotychczas sieci nie zalały jeszcze setki fotografii z tzw. "paragonami grozy". Czyżby klienci nadmorskich restauracji nauczyli się zliczać ceny w menu, uwzględniając przy tym wagę kupowanych ryb? A może po prostu nastąpiło "zmęczenie materiału"? O tym przekonamy się już wkrótce.

Ile zapłacimy za najpopularniejsze produkty?

Lody

W tym roku gałka lodów w Sopocie to koszt od 5,5 zł do 9 zł. W przypadku wersji z dodatkami kwota ta może jednak wzrosnąć od 2 zł za posypkę, do nawet dodatkowych 6-7 zł za śmietanę, owoce lub orzechy. Nieco drożej wyniosą nas natomiast lody włoskie oraz świderki. Tu ceny rozpoczynają się co prawda już od 5 zł za porcję mini oraz 8 zł za porcję małą, ale zdecydowanie częściej spotkamy się z lodami, za które zapłacimy nie mniej niż 10 zł. W przypadku większych porcji i droższych lokali cena ta może sięgnąć nawet 16 zł.

Gofry

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku gofrów. Ich ceny rozpoczynają się od 7 zł za wersję "suchą" i 8 zł z samym cukrem pudrem. Niestety zdecydowanie częściej przyjdzie nam zapłacić nieco więcej - około 9 zł. Zdecydowanie bardziej wymagające dla portfela będą zaś gofry z dodatkami. Jeśli mamy ochotę na bitą śmietanę, kajmak, masło orzechowe, rozmaite posypki i owoce, nutellę, dżem, wymyślne polewy czy bardziej oryginalne dodatki koszt wzrośnie do od kilkunastu do dwudziestu paru złotych. Za najdroższego gofra w standardowym menu zapłacimy zaś 27 zł. Mowa o wersji ze śmietaną, lodami i owocami, która...

Zapiekanki

... wyniesie nas podobnie do rzemieślniczej zapiekanki. Nie oznacza to jednak, że na Monciaku bagietka z dodatkami musi kosztować fortunę. Ceny zaczynają się już od 12 zł za niewielkich rozmiarów mrożonki. Te jednak raczej trudno znaleźć i możemy spodziewać się tego, że ich jakość będzie adekwatna do ceny. Dużo większą popularnością cieszą się natomiast zapiekanki rzemieślnicze. Te w okolicach Monciaka kupimy w co najmniej trzech miejscach: "U Tymka" nieopodal placu Przyjaciół Sopotu, na rogu ul. Bohaterów Monte Cassino i ul. Haffnera oraz w nowo otwartej restauracji Lux Bagieta, znajdującej się za tunelem w górnej części "Monciaka". Ich ceną są jednak odpowiednio wyższe i zaczynają się od około 25 zł za wersję z samymi pieczarkami i sięgają nawet 31 zł (opcja z łososiem) czy 32 zł (kilka rodzajów sera). Oprócz tego wśród popularnych dodatków znajdziemy też: prosciutto, chorizo, suszone pomidory, kurczaka, karkówkę, salami, szynkę, boczek, cebulę, jalapeno czy chociażby ogórka.

Frytki

Czasami zdarza się jednak, że zapiekanka to dla nas zbyt wiele, a na słodkości nie mamy ochoty. W takiej sytuacji wiele osób decyduje się na kupno frytek. Za porcję zapłacimy od około 9 zł (100 gramów), przez 16-18 zł (200 gramów), do nawet 22 zł. W niektórych lokalach będziemy mogli też kupić frytki z batatów w cenie podobnej lub nieznacznie wyższej od tych standardowych. Jeśli szczególnie zależy nam na niskiej cenie, powinniśmy odwiedzić Nazar Kebab - tam frytki kupimy w cenie 10 zł za 170 gramów, czyli taniej nawet niż w McDonald's, gdzie porcja 150 gramów kosztuje 9,90 zł. Jak widać, wybór jest spory, a różnice cenowe dość znaczne. Sprawą otwartą pozostaje jednak to, czy zawsze opcja najtańsza jest tą najlepszą.

Piwo

Wśród turystycznych klasyków nie mogło zabraknąć również piwa. Wielbiciele tego napoju będą musieli przygotować się na niemały wydatek, bowiem jest to jeden z tych produktów, które w ostatnich latach w knajpach podrożały najbardziej. W większości restauracji zapłacimy 15-18 zł za półlitrowe piwo koncernowe. W przypadku bardziej wymyślnych napojów z pszenicy i chmielu cena będzie oczywiście odpowiednio wyższa. Takie kwoty dotyczą jednak w większości lokali nastawionych głównie na sprzedaż jedzenia. Nieco taniej będzie natomiast w pubach i barach, które specjalizują się w rozmaitych alkoholach. Przy odrobinie szczęścia za piwo zapłacimy tam już około 10-12 złotych. Mowa m.in. o takich miejscach jak Teatr BOTO czy chociażby usytuowany w Krzywym Domku bar "Na drugą nóżkę".

Gdzie tanio zjeść?

Tych z Was, którzy planują spędzić urlop w Sopocie w sposób nieco zdrowszy, a także bardziej ekonomiczny, z pewnością zainteresuje sopocka oferta barów mlecznych. W trójmiejskim kurorcie znajdziemy ich kilka, przy czym aż trzy tego typu miejsca znajdują się w ciągu ul. Bohaterów Monte Cassino. Niedrogi obiad kupimy w takich lokalach jak Leniwa Baba, BisTro Bar FestiVal czy GreenWay. Przeciętna cena zestawu obiadowego wyniesie tam od około 20 do mniej więcej 30 złotych. Do wyboru będziemy mieli dania mięsne, rybne, a także wegetariańskie. Jedzenie jest smaczne, a wybór dość różnorodny, więc wielu z Was powinno być zadowolonych z wizyty w tych miejscach.

Tych z Was, którzy zastanawiają się nad tym, jak prezentują się ceny innych produktów w Sopocie, odsyłamy do naszej fotorelacji 

[ZT]16528[/ZT]

Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz