Zamknij

Slow Fest Sopot 2021, czyli zapraszamy do stołu! Rewia smaków na molo

14:10, 25.06.2021 P.S
Skomentuj

Kilkudziesięciu gotujących kucharzy i miłośników wybitnych smaków. Kilka ton najlepszych produktów. Wybitne trunki. Doskonała energia! To wszystko czeka na nas na sopockim molo już w najbliższy weekend, 26 i 27 czerwca, w godzinach od 11 do 18!  

Slow Fest Sopot to jeden z największych i najciekawszych festiwali kulinarnych w tej części Europy. To wyjątkowa okazja do spotkania się przy ogromnym stole. Z jednej strony szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły, a z drugiej goście, smakosze, odkrywcy. 

"Festiwal zyskał opinię wyjątkowego wydarzenia kulinarnego między innymi dzięki: lokalizacji, idei Slow Food, wysokiemu poziomowi kulinarnemu i organizacyjnemu, świetnej atmosferze, wysokiej frekwencji, bogatej różnorodności uczestników, dostępności dla każdego.

 

Jest wydarzeniem bez precedensu, podczas którego przy jednym stole spotyka się kilkudziesięciu kucharzy (szefów kuchni, pasjonatów, artystów, dziennikarzy, blogerów) i kilkadziesiąt tysięcy gości. Co roku lista partnerów festiwalu powiększa się potwierdzając jego rangę oraz olbrzymi zasięg dotarcia.

 

Gotowali z Nami: Jacek Szklarek, Jasiu Kuroń, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomasz Jakubiak, Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Ania Męczyńska, Irek Wojtczak, Kuba Staruszkiewicz, Przemysław Bluszcz, Mietek Szcześniak, Michela Lenta. W tym roku lista zaproszonych gości jest w trakcie tworzenia i potwierdzeń. Każdego roku w festiwalu uczestniczy kilkadziesiąt restauracji z Pomorza oraz kilkudziesięciu wystawców/producentów z całej Polski".

Organizatorzy Slow Fest Sopot 2021

Wszyscy tu są równi. Nie ma podziału na lepszych i gorszych. To wydarzenie niosące filozofię Slow Food, której celem jest właśnie wspólne spotkanie przy stole, propagowanie tradycji regionu, ochrona smaku, wsparcie dla drobnych przedsiębiorców produkujących według tradycyjnych i uczciwych zasad. Wszyscy uczestnicy przygotowują od pięciu lat dania w duchu Slow. Promując własne restauracje, blogi kulinarne, realizując swoje pasje kulinarne, wykorzystują skarby regionu. Adoptując lokalną tradycję, tworzą nową wspaniałą historię tego miejsca.

Każdego roku na stół rozciągający się na sopockim molo trafiają dania na światowym poziomie. Każdy może spróbować wspaniałych smaków, ponieważ cena za porcję degustacyjną utrzymuje się tu na poziomie 5 zł.

W tegorocznej ofercie znajdziemy rozmaite propozycje kulinarne od lokalnych restauratorów. Do wyboru będziemy mieli zarówno dania mięsne, rybne, jak i różnorodne posiłki dla miłośników kuchni vege. Na gości będą czekały także strefy produktów regionalnych, kawy i rozmaitych słodkości oraz degustacje win i piw z pomorskich browarów. Po zasmakowaniu w tutejszych specjałach do dyspozycji odwiedzających pozostanie Strefa Chillout, gdzie będzie można odpocząć, ciesząc się wyjątkową atmosferą.

SLOW FEST SOPOT w liczbach

Festiwal kulinarny Slow Fest Sopot 2021 to działanie o ogromnej, niespotykanej na co dzień skali. W tym roku wystawcy przygotują aż: 

  • 70000 porcji degustacyjnych.
  • 2000 kg ryb bałtyckich i atlantyckich.
  • 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek
  • 500 kg produktów regionalnych
  • 1500 kg warzyw
  • 1000 kg owoców
  • 10000 porcji słodyczy
  • i 2000 litrów soków!

Strefy festiwalowe

Aby ułatwić uczestnikom wydarzenia poruszanie się po terenie festiwalu, został on podzielony na jedenaście stref tematycznych. Wchodząc na drewnianą część molo, będziemy mieli przed sobą stoiska piw regionalnych oraz punkty degustacji win. Nieco dalej staną ławy, przy których odnajdziemy strefę Chillout, a także miejsca z kawą i słodkościami.

Tuż na przeciwko nich o uwagę gości będą zabiegali uczestnicy kiermaszu produktów regionalnych. Jeśli jednak zainteresowani asortymentem wystawców, zdecydujemy się pójść nieco dalej w stronę morza, miniemy kolejno strefy Slow Food oraz trzy strefy restauracyjne (w tym jedną vege). Za nimi będą czekały na nas kolejne ławy, a także strefa spacerowa przy sopockiej marinie.

Grafika ilustrująca rozmieszczenie stref. Materiały organizatora

Sukces poprzednich edycji festiwalu pokazał, że zarówno sopocianie, jak i turyści przyjeżdżający do kurortu, są otwarci na poszerzanie swoich kulinarnych horyzontów. Każda odsłona tego wyjątkowego wydarzenia cieszyła się wysoką frekwencją i niesłabnącym zainteresowaniem. Jeśli jesteście ciekawi, jak prezentował się Slow Fest Sopot 2020, to zachęcamy do zapoznania się z naszą ubiegłoroczną fotogalerią, która może stanowić przedsmak tego, co czeka nas już w najbliższy weekend!

[ZT]9271[/ZT]

(P.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%