Zamknij

Do szkół i przedszkoli w Sopocie trafiły kompostowniki! "To inwestycja w czystsze środowisko"

. 15:59, 05.11.2025 Aktualizacja: 14:54, 04.11.2025
Skomentuj Fot. UMS Fot. UMS

W sopockich szkołach, przedszkolach i placówkach opiekuńczych rozpoczęła się zielona rewolucja. Łącznie 18 nowoczesnych elektrycznych kompostowników trafiło do czterech szkół, trzech przedszkoli, a także do Domu Dziecka i Domu Pomocy Społecznej. Dzięki nim resztki jedzenia nie trafiają już na wysypisko, lecz są przetwarzane w wartościowy nawóz wykorzystywany do pielęgnacji przydomowych ogródków i zieleni miejskiej.

Nauka ekologii w praktyce

– Wprowadzając kompostowniki elektryczne do naszych placówek edukacyjnych i opiekuńczych, nie tylko redukujemy ilość bioodpadów trafiających na wysypiska, ale także uczymy o cyklu życia materii organicznej i wartości recyklingu – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, prezydentka Sopotu. – To inwestycja w czystsze środowisko i lepszą jakość gleby, która wpisuje się w naszą miejską strategię promocji zrównoważonego rozwoju.

Elektryczne kompostowniki to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych koszy na resztki kuchenne czy młynków zlewozmywakowych. Umożliwiają przetwarzanie odpadów w miejscu ich powstawania, ograniczając emisję CO₂ i koszty transportu.

Szybki proces, duże efekty

Fot. UMS

Fot. UMS

Nowoczesne urządzenia nie wymagają skomplikowanej selekcji resztek. W ciągu zaledwie 24 godzin potrafią przetworzyć 4–5 kilogramów odpadów kuchennych – zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego – w około 300 gramów suchego prekompostu. Powstały materiał można wykorzystać jako naturalny humus, który poprawia strukturę i jakość gleby oraz dostarcza roślinom niezbędnych składników odżywczych.

- Ilość wytwarzanych bioodpadów rośnie, a tylko niewielki ich procent stanowią odpady zbierane selektywnie – mówi Michał Banacki, wiceprezydent Sopotu. – Jest to wielki, niewykorzystany potencjał, ponieważ mogą być one przetworzone i ponownie użyte jako nawóz lub paliwo. Pamiętajmy, bioodpady – resztki jedzenia i roślin - muszą być odpowiednio wysegregowane (bez worków plastikowych lub foliowych) i wrzucane do brązowego pojemnika, ponieważ ich zła segregacja skutkuje wyższą opłatą za zagospodarowanie odpadów. Ograniczajmy wytwarzanie oraz zapobiegajmy marnotrawstwu.

Ekologia z dofinansowaniem

Fot. UMS

Fot. UMS

Zakup elektrycznych kompostowników został w połowie dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, w ramach przedsięwzięcia „Rozwój systemu selektywnego zbierania odpadów komunalnych w Sopocie – I etap”.

To nie koniec proekologicznych działań miasta. Mieszkańcy Sopotu mogą otrzymać ulgę w opłacie za zagospodarowanie odpadów, jeśli prowadzą kompostownik przydomowy. Natomiast osoby prywatne i przedsiębiorcy mogą ubiegać się o dotację z budżetu miasta na zakup elektrycznych kompostowników.

Zainteresowani mieszkańcy mogą uzyskać szczegółowe informacje w Wydziale Inżynierii i Ochrony Środowiska pod numerem telefonu 58 52 13 787.

Sopot konsekwentnie stawia na gospodarkę o obiegu zamkniętym, łącząc edukację ekologiczną z praktycznymi rozwiązaniami. Elektryczne kompostowniki w szkołach i przedszkolach to nie tylko nowoczesna technologia, ale przede wszystkim inwestycja w przyszłość – czystszą, bardziej świadomą i zrównoważoną.

[ZT]36833[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%