Sopot słynie nie tylko z morza i zieleni, ale także z… miodu! Jednym z najbardziej rozpoznawalnych sprzedawców na Sopockim Rynku Non-Stop jest Marcin Panek, inżynier ochrony środowiska i pszczelarz z pasji, który od sierpnia 2024 roku oferuje mieszkańcom i turystom prawdziwie lokalne produkty pszczelarskie.
– Sopot jest jednym z najbardziej zielonych miast w Polsce – mówi Pan Marcin, który kilka lat temu zdecydował się rozpocząć przygodę z pszczelarstwem. – Jak w każdej dziedzinie, należy posiąść odpowiednią wiedzę, najlepiej w praktyce – przekonuje.
Pszczołami zajmuje się już od czterech lat. Jak podkreśla, miał szczęście trafić pod skrzydła mistrza pszczelarskiego z ponad półwiecznym doświadczeniem. Dzięki temu dziś prowadzi około 40 uli rozsianych po różnych częściach Sopotu: w parkach, na terenie ogródków działkowych i w sopockich lasach.
Każda pszczela rodzina – jak zauważa Pan Marcin – ma swój unikalny charakter. Różnią się ilością produkowanego miodu, zachowaniem i „osobowością”. A efekty ich pracy są nie do przecenienia – dzięki zapylaniu roślin ogrody i działki w mieście rozkwitają w pełnej krasie.
Sezon pszczelarski w Sopocie rozpoczyna się wiosną od miodu wielokwiatowego, bogatego w minerały i białko. Latem pszczoły wytwarzają miód akacjowy i lipowy, a poza miastem – także rzepakowy, gryczany, faceliowy czy wrzosowy. W ofercie pszczelarza można znaleźć również rzadziej spotykany miód nawłociowy.
Dla Marcina Panka Sopocki Rynek Non-Stop to nie tylko przestrzeń handlowa, ale także okazja do rozmów i wymiany doświadczeń. Jego stoisko można odwiedzać na rynku już od połowy lipca. Miody szybko zyskują popularność nie tylko wśród mieszkańców, ale i turystów, którzy chcą zabrać ze sobą odrobinę Sopotu w słoiku.
Pełen materiał dotyczący sylwetki Marcina Panka dostępny jest w magazynie „Na Sopockim Rynku Non-Stop” na stronie sopockiryneknonstop.pl/magazyn.
[ZT]34819[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz