Restauracja Grand Blue Sopot z dumą prezentuje swoją nową kartę menu jesienno-zimowego, która stanowi kulinarną podróż pełną korzennych smaków, tradycyjnych marynat i kiszonek, a także wyjątkowych połączeń morskich składników z produktami regionalnymi i leśnymi. W świeżym ujęciu Executive Chef Tomasz Iwańca przybliżają gościom potrawy inspirowane tradycyjną kuchnią staropolską, dbając jednocześnie o najwyższą jakość i zdrowy wymiar serwowanych dań.
W nowym menu znalazły się między innymi przegrzebki z figami, dynią po kociewsku i serem żuławskim oraz tatar z dojrzewającej wołowiny z suską sechlońską i kiszonym ogórkiem. Wśród propozycji zup pojawił się potaż kasztanowy z sarniną, rydzami i topinamburem oraz krem z kiszonych buraków z jarmużem i staropolskim parmezanem. Na miłośników ryb czekają dania takie jak turbot z kiszoną kapustą i soczewicą oraz jesiotr na niebiesko z piklami po kaszubsku i pierogami ze słoniną i rodzynkami.
W kategorii mięs szczególną uwagę przyciągają bigosek z kaczki z goździkowym kremem z czerwonej cebuli oraz mostek cielęcy na rumiano podawany w oprawie z pieczonej kapusty i brusznicy. Wśród deserów znalazł się grand arkas w nowej odsłonie z marynowanymi marchewkami i wiśniami oraz fondant szarlotkowy z zefirem waniliowym i rozmarynem. Menu wegańskie zostało wzbogacone o propozycje takie jak sztuczki z dyni z sumakiem, algami i gruszką gdańczonką, a’la matias z boczniaka z pumperniklem, jarmużowe orecchiette z dynią po kociewsku oraz brownie z czerwonej fasoli i daktyli z pigwą.
W ramach promocji nowej karty 14 listopada w Grand Blue Sopot odbyło się wydarzenie skierowane do przedstawicieli mediów. Goście mieli okazję wziąć udział w wyjątkowej degustacji, podczas której zaprezentowano ośmiodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni. Każde danie zostało starannie skomponowane, a jego smak podkreślony przez pairing wyselekcjonowanych win i szampanów. Na liście trunków znalazły się Chateau Sainte Marguerite Cru Classe Rose, G.H. Mumm Grand Cordon, G.H. Mumm Grand Cordon Rose, Perrier-Jouët Grand Brut, Perrier-Jouët Blason Rose oraz koktajl na bazie Mumm Ice Extra.
Wieczór ten był nie tylko okazją do poznania nowych smaków, ale także do odkrycia harmonii pomiędzy wyrafinowaną kuchnią, doskonale dobranymi trunkami oraz perfekcyjnym serwisem. Restauracja Grand Blue Sopot serdecznie zaprasza do odwiedzin i eksploracji nowej karty menu, która dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych.
Restauracja Grand Blue mieści się w hotelu Sofitel Grand Sopot. Z jej okien rozpościera się przepiękny widok na morze oraz najdłuższe drewniane molo w Europie. Oferuje swym Gościom ucztę dla wszystkich zmysłów oraz wielowymiarowość kulinarnych doznań w cudownej atmosferze. Dopełnieniem weekendowych wieczorów jest muzyka na żywo. To idealne miejsce na romantyczną kolację, obiad w gronie najbliższych czy biznesowy lunch.
Źródło: Sofitel Grand Sopot
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz