Zamknij

Sopockie restauracje docenione! Mogą znaleźć się w słynnym przewodniku Michelin

10:28, 29.04.2024 . Aktualizacja: 10:28, 29.04.2024
Skomentuj Fot. Canva Fot. Canva

Już niebawem najlepsze sopockie restauracje mogą znaleźć się w słynnym przewodniku kulinarnym Michelin. Anonimowi krytycy kulinarni odwiedzą restauracje w Sopocie i regionie pomorskim, a następnie wybiorą najbardziej wyjątkowe. Najlepsze lokale mają szanse na Gwiazdki Michelin i znalezienie się w elitarnym gronie restauracji oferujących doznania kulinarne na najwyższym poziomie.

W ubiegłym roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie, w ramach którego restauracje z polskich miast mogą znaleźć się w prestiżowym Przewodniku Michelin. To ogromna promocyjna szansa dla Sopotu i województwa pomorskiego. To też fantastyczna wiadomość dla smakoszy i fanów podróży, którzy będą mogli odkrywać Sopot i region na nowo, ciesząc się wyjątkowymi smakami.

– Wierzę w sukces sopockich restauracji. W naszym mieście jest wiele miejsc, które oferują wyjątkową kuchnię. Wysoki poziom obsługi, smak, jakość i różnorodność – to wszystko przyciąga turystów, dla których podróżowanie wiąże się również z poszukiwaniem wyjątkowych doznań kulinarnych i odkrywaniem nowych smaków – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, prezydentka Sopotu. – Życzę przedstawicielom sopockiej branży gastronomicznej spełnienia marzeń i sięgnięcia po te wyjątkowe gwiazdki – dodaje Magdalena Czarzyńska Jachim.

Miejsca klimatyczne, z pięknym widokiem na morze albo schowane w małych uliczkach, parkach czy przy deptakach zachęcają swoim urokiem. Restauracje czerpiące inspiracje z produktów regionalnych, kuchnie autorskie, kuchnie inspirowane tradycją polską oraz z innych regionów Europy i Świata – oferta kulinarna Sopotu jest bogata i każdy z pewnością odnajdzie swój smak.

– Turystyka gastronomiczna zyskuje na popularności, a Sopot jest miejscem, w którym każdy zaspokoi swój kulinarny gust. Różnorodność restauracji i kawiarni jest imponująca. Na uznanie zasługuje także współpraca sopockiej branży gastronomicznej – razem możemy osiągnąć jeszcze większy sukces – mówi Bartłomiej Barski, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej. 

Przewodnik Michelin to prestiżowy przewodnik kulinarny, który docenia wyjątkowe restauracje na całym świecie. Miłośnicy kulinarnych doznań na najwyższym poziomie szukają w nim inspiracji do swoich wyjazdów i najciekawszych miejsc do odwiedzenia.

– Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny, czwarty już polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze to jeden z najpiękniejszych polskich regionów, o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. To wyróżnienie jest szczególnie ważne, bo oznacza, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Restauracje będą oceniane przez anonimowych krytyków kulinarnych, którzy nie zapowiadają swoich wizyt. 

– Bardzo cieszę się, że Sopot będzie celem wizyt inspektorów najbardziej prestiżowego przewodnika świata, tzw. „czerwonej biblii”. Już samo znalezienie się w rodzinie Michelin jest ogromną nobilitacją i traktować to należy jako sukces środowiska gastronomicznego – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, wyłączny Partner Przewodnika Michelin w Polsce. – Michelin przyznaje wyróżnienia w kilku kategoriach.

 

Rekomendancja jest pierwszym poziomem i oznacza wyjątkowo dobre miejsce, godne wyróżnienia. Następnie jest poziom Bib Gourmand, z dodatkowym walorem korzystnego stosunku jakości do ceny. Kolejne to jedna gwiazdka Michelin, która definiowana jest jako wybitna kuchnia, z widoczną osobowością szefa. Dwie gwiazdki oznaczają wybitną kuchnię, wartą zjechania z zaplanowanej trasy. Natomiast trzy gwiazdki sugerują zaplanowanie oddzielnej podróży. W Polsce Michelin przyznał 39 rekomendacji i 7 wyróżnień Bib Gourmand. Dwie restauracje otrzymały jedną gwiazdką, mamy też jedną restaurację z dwoma gwiazdkami. Trzech gwiazdek nie ma jeszcze żadna restauracja w Polsce i tu nasza wielka nadzieja. Na świecie tym najwyższym osiągnięciem może pochwalić się 157 restauracji. Budujmy w Trójmieście wspólnotę szefów kuchni i restauratorów. Nie konkurujmy, ale współpracujmy – wyjaśnia Maciej Dobrzyniecki.

 Źródło: Urząd Miasta Sopotu

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%