W czwartek, 18 stycznia, w Hotel Radisson Blu w Sopocie odbyła się Gala Finałowa 5. edycji konkursu branży turystycznej Sopockie Perły 2023. Tym razem Kapituła Konkursowa wyłoniła laureatów w czterech kategoriach: Gościnność, Kulinaria, Wydarzenie, Debiut. Kto spośród 65 konkursowych zgłoszeń doczekał się tego wyróżnienia?
Konkurs Sopockie Perły zadebiutował w 2019 roku i od tego czasu corocznie honoruje najwybitniejszych przedstawicieli branży turystycznej miasta. W tym roku zgłoszenia przyjmowano do 27 listopada 2023 r. Podobnie jak w latach ubiegłych na zwycięzców każdej kategorii czekała atrakcyjna nagroda w postaci 5000 zł do wykorzystania na działania promocyjne.
Niełatwego wyboru laureatów dokonała Kapituła Konkursowa. W jej skład wchodzą członkowie stali: Prezydent Miasta Sopotu, Przewodniczący Komisji Turystyki Uzdrowiska Rady Miasta Sopotu, Prezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej oraz Wiceprezes Sopockiej Organizacji Turystycznej. Dodatkowo członkami Kapituły są eksperci związani z poszczególnymi kategoriami konkursowymi. W tym roku byli to:
Przy wyborze zwycięzców jurorzy kierowali się spójnością zgłoszonych projektów z wizerunkiem Miasta Sopotu oraz jakością i oryginalnością działań. Werdykt poznaliśmy podczas gali, która odbyła się wieczorem 18 stycznia w przestrzeni Grand Pavilion w hotelu Radisson Blu w Sopocie.
Głównym celem inicjatywy jest wyłonienie najciekawszych, nowatorskich i spójnych z wizerunkiem Miasta Sopotu działań z zakresu rozwoju turystyki przeprowadzonych przez instytucje i firmy. Tytuł Sopockiej Perły jest potwierdzeniem oddania, kreatywności i wytrwałości, zarówno zwycięzców jak i laureatów w wielu dziedzinach, a także stanowi najwyższą rekomendację. Wyróżnione firmy i projekty w każdej kategorii otrzymały nagrody w wysokości 5 000 zł, które mogą przeznaczyć na realizację wybranego działania promocyjnego.
W kategorii Gościnność o wyborze laureata zadecydowała najlepsza oferta, za którą stała wysoka jakość usług i oczekiwany komfort pobytu.
Kategoria Kulinaria docenia oferty, które w wyjątkowy sposób łączą klasyczne smaki z nowoczesnym podejściem, podążają za trendami, a przy tym wykorzystują produkty lokalne i sezonowe.
Najlepsze Wydarzenia to te mające na celu przyciągnąć zarówno mieszkańców, jak i turystów. Niepowtarzalne, oryginalne i wyróżniające się spośród innych. Nic więc dziwnego, że tytuł ten wywalczyli:
Wydarzenie < 500 osób
Wydarzenie > 500 osób
Rywalizacja w kategorii Debiut jest najtrudniejsza. Zgłoszenia są najbardziej zróżnicowane, ale jednocześnie najciekawsze i jedyne w swoim rodzaju, bo debiutantem jest się raz. W tym roku w tej kategorii zatriumfowali:
W czwartkowej Gali Finałowej udział wzięli przedstawiciele samorządu, Urzędu Marszałkowskiego, Miasta Sopotu, członkowie Kapituły Konkursowej, eksperci, sponsorzy, media, a przede wszystkim nominowani, wyróżnieni i laureaci.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Sopocka Organizacja Turystyczna (SOT), a głównym partnerem Miasto Sopot. SOT zrzesza ponad 100 sopockich firm, które współpracują w celu rozwoju oraz promocji Sopotu jako uzdrowiska i miejsca atrakcyjnego turystycznie. Organizacja działa aktywnie na targach krajowych i zagranicznych, budując długotrwałe relacje z najważniejszymi partnerami biznesowymi.
Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej.
Więcej informacji: strona Konkursu Sopockie Perły
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz