Kucharze Pomagają to inicjatywa stworzona przez znanego i cenionego kucharza Tomka Jakubiaka, do tej pory zaangażowanego m.in. w akcję SOS Wioski Dziecięce. Dotychczas wspólnie zorganizowano cykl eventów na niewielką skalę w popularnych restauracjach w różnych miastach, z których cały dochód przeznaczony był na wybrany cel charytatywny.
Podczas tegorocznego wydarzenia z okazji Dnia Dziecka postanowiliśmy wspomóc właśnie tę grupę osób, która do tej pory okazywała nam ogromne wsparcie. Zatem cały dochód z wydarzenia organizowanego na Stadionie Leśnym w Sopocie oraz z kolacji charytatywnej zostanie przeznaczony na pomoc dla dzieci kucharzy, które borykają się z różnymi niepełnosprawnościami.
[ZT]2008[/ZT]
W programie:
STREFA ZIEMNIAKA
Strefa podzielona zostanie na:
- potato bary serwujące ziemniaki na 12 sposobów,
- pokaz kulinarny z ziemniakiem w roli głównej,
- warsztaty naukowo-kulinarne w formie gier i zabaw.
WARSZTATY KULINARNE:
W trakcie warsztatów dzieciaki dowiedzą się, że rozmaite odmiany ziemniaków mają odmienne właściwości i mogą służyć do wielu celów zarówno w kuchni, jak i w różnych dziedzinach życia. Dowiedzą się również skąd one pochodzą i kiedy do nas przybyły. Na uczestników będą czekały trzy stanowiska, które będą symbolizować różne odmiany ziemniaków zgrupowane w 3 typy kulinarne. Dzieci odwiedzając poszczególne punkty będą mogły uczestniczyć w każdej z trzech zabaw:
Typ kulinarny A - zwięzły i konkretny - doświadczenie naukowe z ziemniakiem,
Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy - zabawy podwórkowe z ziemniakiem (3 dyscypliny sportowe),
Typ kulinarny C - mączysty - warsztat kulinarny, robienie kisielu ze skrobi ziemniaczanej, syropu owoców sezonowych.
Każde dziecko będzie mogło własnoręcznie przygotować swój owocowy kisiel. Czas wspólnego przygotowania kisielu ok. 5-10 min. Oprócz tego będzie stanowisko dla maluchów do robienia pieczątek z ziemniaków. W wersji rozszerzonej stemple można robić na torbach bawełnianych.
STREFA ZERO WASTE (NIE MARWUJEMY JEDZENIA!)
Zero waste, w dosłownym tłumaczeniu "brak śmieci" lub "brak marnowania", to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. W ramach tej strefy pokaz kulinarny "Jak gotować żeby nie marnować" poprowadzi szefowa kuchni Jagna Niedzielska.
STREFA RUCH TO ZDROWIE
Rywalizacja sportowa dzieci na świeżym powietrzu, gry i zabawy na stadionie lekkoatletycznym.
DMUCHANE MIASTECZKO
GASTRO STREFA
W tej strefie gwiazdy telewizji będą przygotowywały street-foodowe specjały pod okiem fantastycznych szefów kuchni tj.:
STREFA GRILLOWA
To jedna ze stref, w której zorganizujemy miejsca oraz produkty do grillowania. Będzie to kolejna edycja znanej mieszkańcom Sopotu imprezy pt.. "Wielkie Sąsiedzkie Grillowanie". Łączymy imprezy, z których cały dochód zasili cel charytatywny.
STREFA ZIÓŁ
W tej strefie prowadzone będą warsztaty z tematyki zastosowania ziół w kuchni. Prowadzący opowiedzą, w jaki sposób należy je hodować oraz o nie dbać.
ATRAKCJE TOWARZYSZĄCE
- koncert lokalnych zespołów,
- występy dzieci z sopockiego ośrodka kultury,
- pokazy kulinarne znanych kucharzy,
- malowanie twarzy, bańki mydlane, szczudlarze.
KOLACJA CHARYTATYWNA
Zwieńczeniem całego wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja przygotowana przez uznanych szefów kuchni z całej Polski. Wraz z zaproszeniem na nią zapewniamy Gościom niezapomniane doznania smakowe i niezwykłą, magiczną atmosferę w Sofitel Grand Sopot!
Pomagać przez gotowanie będą wybitni szefowie kuchni z całej Polski. Każdy z nich wniesie do kolacji swoje doświadczenie i smaki, co sprawi, że finalnie dania będą niepowtarzalne. Aromatyczne potrawy będą idealnie komponowały się z wyjątkowym otoczeniem morskich fal.
godz. 19:00 w Sofitel Grand Sopot.
Cena biletu to 150 zł/os.
Sofitel Grand Sopot
Kucharze bardzo często i chętnie angażują się we wszelkie działania charytatywne. W tej edycji wydarzenia postanowiliśmy pomóc właśnie im, a dokładniej ich dzieciom, które tej pomocy potrzebują. Zdecydowaliśmy, że cała zebrana ze sprzedaży biletów kwota zostanie przekazana i będzie stanowiła wsparcie dla niepełnosprawnych dzieci kucharzy.
Źródło: materiały prasowe organizatora.
Zdjęcie: https://www.facebook.com/tomasz.jakubiak.92
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz