Zamknij

Sopocki kucharz wygrał w prestiżowym konkursie! Drobiem zaskoczył jurorów

12:30, 03.11.2023 .
Skomentuj Fot. kadr z transmisji gali wręczenia nagród Konkursu Kulinarnego „Chefs en Or 2023” Transgourmet Fot. kadr z transmisji gali wręczenia nagród Konkursu Kulinarnego „Chefs en Or 2023” Transgourmet

Rafał Koziorzemski, współwłaściciel i szef kuchni w sopockiej restauracji Fisherman - finest food & wine został zwycięzcą w prestiżowym międzynarodowym konkursie Les Chefs En Or! "Rafał Koziorzemski zaskoczył pozytywnie jury swoim podejściem do drobiu i wykazał się ogromną znajomością kuchni i dbałością o szczegóły" - argumentował w mediach społecznościowych Instytut Kulinarny Transgourmet. Oprócz tytułu "Kucharza ze złota" zwycięzcy przypadła również nagroda w wysokości 10 tys. zł.

Chefs en Or powrócił do kalendarza międzynarodowych wydarzeń kulinarnych z nową edycją organizowaną w Warszawie. O pierwsze miejsce na podium walczyło siedmiu szefów kuchni z Austrii, Francji, Niemiec, Polski, Rumunii, Hiszpanii i Szwajcarii. Sędziami degustacyjnymi, technicznymi oraz zawodnikami byli przedstawiciele krajów, w których działa Transgourmet.

Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod hasłem „Oszczędni mistrzowie”, dlatego na główny składnik został wybrany najpopularniejszy i najbardziej ekonomiczny drób na świecie: kurczak z wolnego wybiegu. Szefowie kuchni mieli okazję wykazać się swoimi umiejętnościami wykorzystując całe tuszki kurczaka. Zawodnicy przed przystąpieniem do konkursu znali jedynie główny składnik, natomiast zawartość koszyka niespodzianki poznali dzień przed zawodami. Szefowie kuchni musieli przygotować danie główne i „amuse bouche” z dostarczonych składników, unikając marnowania żywności.

W konkursowych zmaganiach udział wzięli:

  • Stefan Glantschnig (Austria),
  • Jean-Yves Bournot (Francja),
  • Raül Ruíz Ayats (Hiszpania),
  • Florian Neumann (Niemcy),
  • Rafał Koziorzemski (Polska),
  • Alin Vadean (Rumunia),
  • Christian Oliveira (Szwajcaria).

Tym, co Rafałowi Koziorzemskiemu zapewniło zwycięstwo była glazurowana winem porto wątrobianka z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem oraz kurczak z mizerią, ziemniakami, sosem pieczeniowym i jabłkiem. Tym samym kucharz wywiązał się z obietnicy danej swoim fanom w mediach społecznościowych. "Jedno jest pewne - nie biorę jeńców! Ide po pierwsze miejsce!" - ogłosił dzień przed konkursem i tak też się stało.

- Nie mieliśmy wątpliwości nawet przez moment, że zwycięzca może być tylko jeden! Śledząc galę prosto z kuchni Fisherman - finest food & wine czuliśmy niesamowitą dumę, że możemy pracować z samym mistrzem! - zapewniają pracownicy restauracji w mediach społecznościowych.

Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się we wtorek, 31 października, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno.

Tegoroczna edycja wydarzenia była jego wznowieniem po pandemicznej przerwie. W przyszłym roku kucharze zmierzą się ze sobą podczas konkursu w Rumunii.

[ZT]17301[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

SopotforeverSopotforever

1 0

10 tyś ale Euro. 15:51, 03.11.2023

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%