Zamknij

Jak będzie wyglądał żłobek przy ul. Obodrzyców? Wyniki konkursu [WIZUALIZACJE / FOTO]

17:37, 12.03.2019 | P.S
REKLAMA
Skomentuj

Jak podał Urząd Miasta Sopotu, sopocianie doczekają się nowego żłobka. Ogłoszono już rozstrzygnięcie konkursu:

Za szklanymi drzwiami zaczyna się świat dziecka, kolorowy i ciekawy” – czytamy w opisie zwycięskiej pracy w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej nowego żłobka w Sopocie. Obiektu, który decyzją mieszkańców zlokalizowany będzie przy ulicy Obodrzyców 18-20.

Autorem zwycięskiego projektu jest ENONE Architektura i Design  Rafał Sokołowski z Pabianic.

Drugie miejsce zajęła praca Łukasza Piankowskiego z Gdyni, trzecie – zespołu projektantów: Mateusz Krawczyk, Marek Frania, Jerzy Maciejewski, Justyna Pietrzykowska  z Koszęcina, Boronowa, Olsztyna i Łodzi.

Przypomnijmy – wpłynęło 9 prac. Zwycięski projekt otrzyma nagrodę w wysokości 8 tysięcy złotych oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na przygotowanie wielobranżowej dokumentacji projektowej, będącej podstawą m.in. do uzyskania pozwolenia na budowę.

Druga praca otrzymała nagrodę w wysokości 7 tys. zł, trzecia – 5 tys. zł.

Autorzy pracy, która zajęła pierwsze miejsce, niestety nie byli obecni podczas odtajniania prac i ogłoszenia zwycięzcy.

W opisie zwycięskiej pracy znajdujemy:

Centralne miejsce parteru zajmuje obszerny hol od którego odchodzą proste przestrzenie z szatniami, stanowiące przedsionki sal. Wyseparowana a jednocześnie jednak tworzące jego część przestrzenie przed salami zapewniają wyizolowanie poszczególnych grup dzieci. Dla wygody strefy te nie są zamknięte, hol pozwala na kontakt pomiędzy dziećmi i rodzicami z różnych grup, jest to jednak już na tym etapie strefa przyporządkowana konkretnym dzieciom przestrzeń. Wejście do holu biegnie przez przedsionek. Stąd skomunikowana została wózkownia. Przedsionek jest jeszcze strefą częściowo kontrolowaną, dalej bezpieczeństwo dzieci zapewnia już w pełni kontrolowane wejście z blokowanymi drzwiami, całkowicie jednak przeszkolonymi nie blokującymi wizualnych powiązań przestrzeni wnętrza i zewnętrza przed wejściem do budynku. Hol jest wysoki. W jego połowie zlokalizowana została prosta klatka schodowa biegnąca na piętro i taras na dachu. Wysoki hol wpuszcza poprzez okrągłe okna światło na poziom parteru, wielobarwne płaszczyzny ścian tworzą miły klimat wnętrza ocieplony drewnem, zielenią, wygodnymi miękkimi pufami i kanapami w tęczowych barwach (wszystko oparte na prostych kolorystycznych i bryłowych akcentach). Każda z szatni ma kolorowe szafki dla poszczególnych dzieci to zaproszenie do zabawy w salach.

Sale podzielone zostały na strefę zabawa - pracy - jedzenia, sypialnię i toaletę z wydzielonym magazynkiem. Sale połączone po dwie rozdzielają ruchome ściany umożliwiające ewentualne łączenie sal. Każda z sal na przeciw wejścia do niej jest zamknięta szklaną elewacją otwierającą się na ogród i plac zabaw (place zabaw dedykowane dla poszczególnych grup). Pomiędzy podłogą sali i trawą na zewnątrz przy każdej z sal powstał łącznik w formie drewnianego podestu z kolorowych desek zadaszony od słońca i deszczu. Ściany pomiędzy salą zabaw i sypialnią w górnym pasie są przeszklone i oddzielone ruchomym harmonijkowym fragmentem ściany. Z sali zabaw jest widok także do toalet, tu wydzielone zostały po jednej kabinie wc z miską na normatywnej dla dzieci wysokości, podwójna umywalka, przewijak, natrysk, zlew, magazyn porządkowy także ze zlewem. sale oświetlone poprzez fasadę światłem dziennym, dodatkowo w ciągu dnia wspomaganym poprzez tuby solarne.

  • Powierzchnia zabudowy 683,10  m2
  • Powierzchnia użytkowa 813,75 m2

„Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę rozwiązania funkcjonalno - przestrzenne, tj. rozwiązania architektoniczne i urbanistyczne oraz stronę ekonomiczną przedsięwzięcia, koszty jego realizacji i późniejszego użytkowania” – wyjaśnia Karol Gonera, przewodniczący sądu konkursowego, naczelnik wydziału Inwestycji UMS. „Obiekt jest dwukondygnacyjny; na parterze znajdować się będą pomieszczenia bezpośredniego pobytu dzieci oraz pomieszczenia kuchenne i do bezpośredniej obsługi maluchów, zaś na kondygnacji +1 pomieszczenia biurowe i sala wielofunkcyjna. Podczas postępowania o udzielenie zamówienia z wolnej ręki, będziemy proponować kilka zmian do projektu: w zaleceniach pokonkursowych zaproponowaliśmy zmianę niektórych rozwiązań funkcjonalnych oraz materiałów, które mają być zastosowane m.in. w konstrukcji oraz elewacji budynku” – dodaje przewodniczący Karol Gonera.

„Nowy żłobek wraz z działającym w sąsiedztwie przedszkolem, z własnymi placami zabaw, stworzą spójną wczesnoedukacyjną całość. Wszystkie sopockie dzieci mają zabezpieczone miejsce w przedszkolu, mam nadzieję, że budowa nowego obiektu sprawi, że sopocianie nie będą mieli problemu opieki nad maluchami. Sami mieszkańcy zdecydowali gdzie obiekt powstanie, mam nadzieję, że zaaprobują jego wygląd i będą zadowoleni z zastosowanych rozwiązań funkcjonalnych” – nie kryje radości Joanna Cichocka-Gula, wiceprezydent Sopotu.

Anna Dyksińska 

[ZT]741[/ZT]

zdjęcia: Fotobank.PL/UMS oraz wizualizacje – mat.pras.

(P.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na portalu internetowym jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ustawy Kodeks Wyborczy oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny (art. 498 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. - Kodeks wyborczy, t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 684 z późn. zm.)

Komentarze (2)

LPLP

1 0

W dniu 14.03 wpłynęło odwołanie od wyników konkursu!
Laureaci I nagrody złamali warunki projektując obiekt o wymiarach ok. 24x30,5 m co bezpośrednia wpływa na znacznie większą powierzchnię zabudowy w stosunku do obowiązujących aktów prawa, a w dalszej konsekwencji na rozwiązania funkcjonalne i formalne, które zostały ocenione i punktowane przez Sąd Konkursowy.
Organizator złamał obowiązujący Regulamin Konkursu ? Rozdział III Ustalenia merytoryczne ppkt.3 Wymagania architektoniczne i planistyczne, gdyż praca zwycięska jest niezgodna z obowiązującą decyzją (Nr KI.IX/0138/79 z dnia 12.02.1979 r., zmienioną decyzją Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Nr DOZ-OAiK-6700/252/08/10(KS-20) z dnia 09.03.2010 r.), dla której obowiązuje ograniczenie gabarytu rzutu budynku do wymiarów 16x32 m.
14:44, 14.03.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

redakcja esopot.pl redakcja esopot.pl

0 0

Dziękujemy za info, sprawdzimy temat i przygotujemy informację. Pozdrawiamy 12:31, 15.03.2019


© esopot.pl | Prawa zastrzeżone