Listopadowy festiwal kulinarny organizowany przez MAKRO Polska trwa w najlepsze. Wydarzenie, które ma na celu promowanie tradycyjnej polskiej kuchni, zachęciło już wiele restauracji w całym kraju do wzięcia udziału w akcji. Sopockie i gdańskie lokale również zdecydowały się zaprosić trójmiejskich vlogerów kulinarnych. Gdzie się pojawili?
Tegoroczne wydarzenie odbywa się w dniach od 3 do 26 listopada w wybranych restauracjach na terenie całego kraju. W ramach akcji lokale przygotowują wyjątkowe menu z polskimi potrawami w specjalnych kwotach. Cena festiwalowego 3-daniowego menu wynosi 69 lub 99 zł, w zależności od miejsca lub od tego, czy wybrana opcja jest wegetariańska.
Jeszcze przed rozpoczęciem całej akcji, w kilku miastach w Polsce odbyły się kolacje degustacyjne, które skierowane zostały do przedstawicieli mediów i lokalnych influencerów. W Sopocie tzw. Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej odbył się 5 października w restauracji M15. Zaprezentowano wówczas menu złożone m.in. z pieczonej gęsi z olejem majerankowym czy krupnik wegański z grzybami.
Goście podczas festiwalu mogą próbować wielu regionalnych przysmaków. W Trójmieście do akcji dołączyło aż 25 restauracji. Przedstawiamy kilka miejsc, które w ostatnich dniach pojawiły się na profilach znanych trójmiejskich influencerów.
Tradycyjnym kotletem jajecznym, ziemniakami i mizerią zachwyciła restauracja Międzymiastowa.
Duet Foodlovepeople pojawił się za to w restauracji Browar Miejski Sopot. Sprawdzili oni oba warianty menu:
Mięsne - Składające się z pysznego tatara z kaszubskiej gęsiny, medalionów z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym i tarty z musem waniliowym, gruszką oraz rabarbarem z sosem żurawinowym.
Wegetariańskie - Sałatka z marynowaną brukwią i lokalnym serem. Zapiekanka z warzyw korzennych z dynią z musem z bryndzy i chrupiącym jarmużem oraz tarta z musem waniliowym.
Zaznaczyli, że porcje były ogromne.
Twórcy Whynotgdansk wybrali się do restauracji Motława w Gdańsku i również spróbowali dwóch wersji menu.
Wegetariańskie, 69zł :
- Pierogi z twarogiem i ziemniakami
- Gołąbki z ciecierzycy, kaszy bulgur, warzyw, suszonych pomidorków, chilli i kremowego sosu kaparowego
- Sernik królewski z kakaową kruszonką i delikatnym twarogiem o nutce cytryny
Mięsne, 99zł
- Pyzy z farszem z kaczki, chrupiącym chipsem z boczku i kremowym sosem demi-glace drobiowym
- Zraz wołowy z wyjątkowym farszem z kiszonego ogórka, cebuli i wędzonego boczku
- Szarlotka z kwaśnych jabłek z sosem wiśniowym i koglem moglem
Restauracja Goldwasser w Gdańsku również pojawiła się w Internecie często.
- Przytulne wnętrze i pyszne jedzenie z wyjątkowego menu, które łączy tradycyjną kuchnię polską z elementami nowoczesnej międzynarodowej - twierdzili Internauci.
Skorzystaliście już z tej wyjątkowej oferty kulinarnej?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz