Zamknij

Niezwykła jesienna karta w restauracji Polskie Smaki: kaszubskie inspiracje z opcją "na wynos" [FOTO]

19:50, 19.11.2020 Emil Bogumił Aktualizacja: 17:34, 29.04.2021
Skomentuj Fot. Anna Nagel Fot. Anna Nagel

Sentyment do polskiej kuchni i kaszubskiej tradycji połączony z filozofią slow food. Dania dopracowane w każdym calu. Uczta dla oka i podniebienia. To tylko kilka zdań z tych, którymi można określić restaurację Polskie Smaki, mieszczącą się w Sheraton Sopot Hotel. Jak prezentuje się jesienna karta, której dania można zamówić na wynos?

Restauracja Polskie Smaki słynie z nowoczesnego prezentowania dań kuchni polskiej inspirowanej Kaszubami. Produkty, które służą tworzeniu poszczególnych potraw, są świeże, sezonowe, i co najważniejsze, najwyższej jakości.

W tegorocznej karcie zachowało się kilka elementów z zeszłego roku. Chodzi o te pozycje, które cieszyły się popularnością wśród naszych gości. Wróciliśmy m.in. do wędzonej piersi z gęsi i gęsich żołądków konfitowanych. Mamy halibuta - rybę tłustą, typową dla tego okresu roku. Mocno chwalimy się półgęskiem, który pochodzi z Kaszub. Jest on stworzony w sposób tradycyjny, ale z niewielkimi zmianami. Używamy np. przypraw korzennych, takich jak anyż goździki cynamon - komentuje kartę Krystian Szidel, szef kuchni Polskich Smaków.

Najlepiej skosztujemy Kaszub, jeśli jesienną kartę poznamy od początku, czyli od przystawek. W tej części menu króluje chwalona wędzona pierś z gęsi. Podawana jest z dodatkiem karmelizowanej gruszki oraz konfitury z czarnego bzu. Tego typu połączenie oraz użycie przypraw korzennych nie przytłacza. Wręcz przeciwnie, umożliwia jeszcze lepiej wydobyć smak gęsiny. Osoby, które ceniły zeszłoroczną ofertę restauracji Polskie Smaki, na pewno zwrócą uwagę na galaretkę z golonki wieprzowej, której towarzyszą rajskie jabłko, chrzan i śliwka. Ta przystawka pozwoli na nowo odkryć danie, które gości na większości polskich świątecznych stołów.

W ofercie przystawek znajdą coś dla siebie także fani ryb. Restauracja Polskie Smaki proponuje w karcie jesiennej siekanego solonego śledzia z dodatkiem oleju lnianego i czerwonej cebuli. Podawany jest z domowym chlebem na zakwasie. Osoby stawiające na podroby powinny skosztować musu z wątróbek w maśle tymiankowym. Podawany jest z galaretką z owoców leśnych oraz maślaną brioche.

Od lewej: zupa chrzanowa z pulpetami cielęcymi; wędzona pierś z gęsi

Goście stawiający na rozgrzewające jesienią zupy, mogą zdecydować się na kaszubską zupę grzybową, podawaną z kluseczkami francuskimi i kwaśną śmietaną. Jest to kolejna pozycja w menu, która powróciła do karty po zeszłorocznym sukcesie. Osoby stawiające na tradycję powinny wybrać żur na domowej kiełbasie z gęsiny. Tegorocznym fenomenem może być zupa chrzanowa z pulpetami cielęcymi. 

Cała filozofia tej zupy polega na tym, by mieć przepyszny rosół i, co ważne, za każdym razem robić ją na świeżo. My tej zupy nie mamy gotowej. Kiedy goście ją zamawiają, robimy ją a’la minute. Wcześniej możemy przygotować sobie jedynie świeżo tarty chrzan skropiony cytryną. Nie można się jej bać, nie jest tak ostra, by po niej płakać. Wyważamy ją w ten sposób, by można było wyczuć w niej świeżość chrzanu i radość z jedzenia. Podajemy ją z pulpetami cielęcymi. Zupa idealnie wpasowała się w jesienno-zimowy okres, bo przecież chrzan mocno nas rozgrzewa - wyjaśnia tajniki nowego menu Krystian Szidel.

Restauracja Polskie Smaki dba również o osoby, które stawiają na delikatniejszy smak - smak sałatek. W ofercie znaleźć możemy ciepłą sałatkę z kurkami oraz podgrzybkami, grillowanym topinamburem i kozim dymkiem. Gościom kochającym klasykę kuchnia poleca młodą rzymską sałatę z grillowanym kurczakiem pomidorkami wiśniowymi i serem bursztyn.

 Ciepła sałatka z kurkami oraz podgrzybkami, grillowanym topinamburem i kozim dymkiem

Smaki Kaszub najlepiej oddadzą główni bohaterowie karty Polskich Smaków, czyli dania główne. W szerokiej ofercie znaleźć można drób, wołowinę, ryby, pierogi oraz ofertę vege. W tej części karty goście mogą postawić na smażone kotlety ze szczupaka z algami lub halibuta z purée z topinamburu, mini marchewką, dzikim brokułem oraz oliwą koperkową. Osobom, które wyeliminowały mięso ze swojej diety, kuchnia Polskich Smaków poleca kluski z dyni ze szpinakiem, piklowaną dynią i sojowym serem. 

W jesiennej ofercie dań głównych znajdziemy także gęsie żołądki konfitowane, znane z zeszłorocznej karty. Podawane są z babką ziemniaczaną, piklowanymi buraczkami, mini marchewką oraz sosem z wędzonej śliwki i jałowca. Wyjątkowo pożywna okaże się polędwica wołowa duszona w sosie grzybowym, której towarzyszą pieczone warzywa oraz ziemniaki. Bardziej klasyczny i delikatniejszy jest kurczak zagrodowy z grilla. Podawany jest z purée z pasternaku oraz jesiennymi kurkami oraz pieczoną dynią. 

Trudny orzech do zgryzienia napotkają fani pierogów. W ofercie restauracji Polskie Smaki znajdziemy pierogi z kaszubskim serem, łososiem i dynią oraz pierogi z gęsiną, sosem żurawinowym i karmelizowaną jarzębiną. Jeśli chcemy ich jedynie spróbować, możemy zamówić je w pomniejszonej, przystawkowej wersji.

Od lewej:kurczak zagrodowy z grilla z purée z pasternaku, jesiennymi kurkami oraz pieczoną dynią; kluski z dyni ze szpinakiem, piklowaną dynią i sojowym serem

Ukoronowaniem szerokiej jesiennej oferty Polskich Smaków będzie jeden z deserów. Goście mogą postawić na jesienne ciastko śliwkowe z musem z czekolady deserowej oraz chantilly cynamonowym. Kochający bardziej klasyczne smaki zwrócą zapewne uwagę na tartę jabłkową z kruszonką i lodami waniliowymi. Wyjątkowy jest również torcik gruszkowy na spodzie z biszkoptu bezglutenowego. Towarzyszy mu ganache z mlecznej czekolady oraz chutney gruszkowy z tymiankiem.

Od lewej:  tarta jabłkowa z kruszonką i lodami waniliowymi, ciastko śliwkowe

Obecna sytuacja epidemiczna nie pozwala w pełni skorzystać z oferty restauracji Polskie Smaki. Niezwykłe smaki najlepiej połączyć z wizytą w lokalu, w którym panuje równie niesamowita atmosfera, z widokiem na sopockie molo i Zatokę Gdańską. Wciąż jednak możemy cieszyć się z bogatej oferty świeżo przyrządzonych potraw. Dania na wynos można zamawiać od czwartku do niedzieli od 12:00 do 20:00, dzwoniąc do restauracji pod numer tel. 58 767 19 60. Dania na wynos są o 20 procent tańsze od tych, które zjemy na miejscu.

(Emil Bogumił)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%