Zamknij

Smak morza i Kaszub w Sopocie: restauracja Polskie Smaki prezentuje letnie menu

14:57, 22.07.2020 Emil Bogumił Aktualizacja: 17:36, 29.04.2021
Skomentuj

Dania dopracowane w każdym calu. Uczta dla oka i podniebienia. Sentyment do polskiej kuchni i kaszubskiej tradycji połączony z filozofią slow food. To tylko kilka zdań z tych, którymi można określić restaurację Polskie Smaki, mieszczącą się w Sheraton Sopot Hotel. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą wizytę, na pewno nie będzie ona ostatnią.

W restauracji Polskie Smaki znajdziemy świeże, sezonowe, najwyższej jakości produkty oraz klasyczne, ale niepowtarzalne polskie specjały. W lokalu, z widokiem na morze i molo, znajdziemy kuchnię polską, inspirowaną Kaszubami, ale nowoczesną. Z połączenia tych trzech elementów powstało m.in. kaszubskie ceviche z łososia. Główny element przystawki – ryba – marynowana jest w soku z ogórka. Całości towarzyszą kiszone rzodkiewki, szparagi oraz majonez koperkowy. Wszystko smakuje podwójnie dobrze, kiedy ceviche jemy na tarasie restauracji, patrząc na sopocką część Bałtyku.

Chociaż Kaszuby i Sopot kojarzą się z różnymi gatunkami ryb, poszkodowane nie będą osoby, które nie tolerują ich w swoim jadłospisie. Wegetarianie na przystawkę mogą zamówić sałatkę, której głównymi składnikami są kiszonki z lokalnych warzyw. Z kolei osobom kochającym drób, restauracja Polskie Smaki może zaoferować pierogi z kaczką, które idealnie komponują się z sosem demi glace z żurawiną.

– To prawda, że ludzie przyjeżdżający nad morze chcą zjeść rybę. Większość ludzi chce zjeść dorsza, rybę bałtycką lub jeziorną. Trendy dotyczące gości zamawiających dania rybne lub mięsne rozkłada się pół na pół. Z roku na rok zauważamy również spory wzrost wśród osób, które decydują się na dania wegetariańskie oraz wegańskie – wyjaśnił Krystian Szidel, szef kuchni Polskich Smaków.

Tegorocznym królem karty w restauracji Polskie Smaki jest smażony dorsz, z ciepłą sałatką z kalarepki i szalotkami oraz młodymi ziemniakami. Goście mogą zdecydować się również na łososia MOWI, pierś z kurczaka kukurydzianego lub antrykot. Osoby, które zdecydują się na wegańską odmianę Kaszub, otrzymają kotleta z lokalnych warzyw. Podaje się go z burakami i płatkami owsianymi, młodą kapustą z koperkiem i pomidorami oraz pieczonymi młodymi ziemniakami.

W oczekiwaniu na deser można orzeźwić się klasyczną lemoniadą cytrynową lub wzbogaconą dodatkiem malin. Warto także zdecydować się na polskie wina, lokalnie wyrabiane nalewki i miody oraz wódki, m.in. Belvedere.

– Kartę układamy wspólnie i podchodzimy do tego kreatywnie. Tworzymy ją na podstawie sezonowości składników oraz patrzymy wstecz. Tak jak nasi dziadowie i pradziadowie wiemy, że o każdej porze roku nasze zapotrzebowanie energetyczne jest inne. Jesienią i zimą nasza karta jest zdecydowanie cięższa, bogatsza w tłuszcze. Letnie menu jest z kolei lekkie – komentuje Krystian Szidel, szef kuchni restauracji Polskie Smaki.

Polskie Smaki Sopot

Najlepszym zakończeniem wizyty w restauracji Polskie Smaki będzie niepowtarzalny deser. W letniej karcie możemy spróbować m.in. pieczonego sernika z kremem waniliowym i owocami sezonowymi. Równie miło zapamiętamy bezę Pavlova z truskawkami. Obowiązkowym dodatkiem powinna być kawa lub herbata.

W restauracji Polskie Smaki wyjątkowy jest personel, wszystko, co mamy na talerzu oraz wnętrze, które odzwierciedla regionalne tradycje. Bliskość sopockiego molo oraz morza sprawia, że lokal jest idealnym miejscem nie tylko na spotkanie biznesowe, ale również wyjście z rodziną oraz znajomymi. Niesamowity smak oraz przystępne ceny sprawią, że na pewno tutaj wrócimy.

(Emil Bogumił)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%