Zamknij

Nie przytyj przed telewizorem. 5 pomysłów na zdrowy deser

09:17, 05.04.2020 Anna Nagel Aktualizacja: 16:12, 24.06.2022
Skomentuj

Pandemiczne siedzenie w domu nie sprzyja naszej diecie. Z nudów pieczemy wysokokaloryczne ciasta lub chwytamy za słodycze, oglądając ulubiony serial. A gdyby tak sięgnąć po zdrowsze zamienniki?

W Internecie czeka na nas mnóstwo inspiracji. Na samym Instagramie znajdziemy wiele profili poświęconych zdrowemu odżywianiu. Zebraliśmy dla Was kilka propozycji, dzięki którym znajdziecie sobie zajęcie, a Wasza dieta nie ucierpi. 

Przepis na smaczny lekki deser

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Julita (@zuljetta_odkuchni)

– Podałam składniki na formę 27 cm, ale ze względu na ten dość miękki spód (i aby nie było problemów z krojeniem) możecie po prostu zrobić jednoporcjowe deserki w mniejszych foremkach – pisze Julia.

Spód:

  • 100 gramów daktyli
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki dowolnych orzechów
  • 2/3 łyżki masła orzechowego

Daktyle moczymy około 1/2 godziny w gorącej wodzie, następnie blendujemy je z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wykładamy na naszą formę i wkładamy na pół godzinki do lodówki. 

Krem: 

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2/3 puszki mleka kokosowego
  • 1 opakowanie ricotty, ksylitol (ilość zależnie od tego, jaki poziom słodyczy lubicie, ja dałam tak optymalnie 3/4 łyżki), 3 łyżki wiórków kokosowych

Wszystko zblendować, wylać gotową masę na nasz schłodzony spód. Na wierzch zrobiłam jeszcze polewę (reszta mleka kokosowego, 3/4 łyżki kakao i odrobina ksylitolu). Całość ozdobiłam borówkami, płatkami migdałów i bananem, ponownie wstawiłam do lodówki. 
 

Sernik na zimno Monte

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Paulina Mogilnicka (@paulina.mogilnicka)

Masa biała:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wrzątku

Twaróg miksujemy dokładnie z ksylitolem i aromatem, na koniec dodajemy ostudzoną, ale ciągle płynną żelatynę, dokładnie miksujemy, od razu przygotowujemy masę kakaową – pisze Paulina. 

Masa kakaowa:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • kilka kropli aromatu nugatowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wrzątku
  • 1 łyżka kakao

Twaróg miksujemy dokładnie z ksylitolem, kakao i aromatem, na koniec dodajemy ostudzoną, ale ciągle płynną żelatynę, dokładnie miksujemy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową (a najlepiej użyć formy silikonowej, nie trzeba jej niczym wykładać), na przemian wykładamy łyżką masę śmietankową i kakaową, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Gofry Oreo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania ???? (@cherry_karmel)

Ciasto:

  • 40 g mąki u mnie kukurydziana
  • 50 g gęstego jogurtu (u mnie skyr)
  • około 20 ml mleka (żeby rozrzedzić trochę konsystencję)
  • 1 jajko
  • łyżka erytrytolu
  • 1 płaska łyżeczka czarnego kakao albo zwykłego
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy

Składniki należy zmiksować i usmażyć.

Krem:

  • 50 g skyru
  • 50 g twarogu chudego
  • 30 g ricotty (można pominąć i dodać więcej jogurtu)
  • słodzik do smaku
  • 10 g odżywki białkowej (można pominąć i dać więcej słodzika; opcjonalnie mleko w proszku albo jakiś aromat)
  • Opcjonalnie 2 pokruszone ciasteczka Oreo

Wszystko zblendować, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami i nałożyć na gofry. 

Wartość kaloryczna: 

  • Same gofry: 280 kcal 17 B, 9 T, 32 W
  • Gofry z kremem: 422 kcal, 41 B, 12 T, 38 W
  • Gofry full wypas: 527 kcal 43 B, 16 T, 53 W

Fit kuleczki a'la Lion

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez ZDROWO I SMACZNIE ???? (@fit_talerzyk)

– Siedzenie w domu ostatnio mi sprzyja i większość czasu mogę spędzić w kuchni. Dlatego przygotowałam dla Was mega łatwe i szybkie w przygotowaniu kuleczki, jeśli lubicie smak Liona, to na pewno Wam zasmakują – pisze Ola na swoim Instagramie. 

PRZEPIS: (14 kulek)

  • 30 g masła orzechowego*
  • 10 g orzechów ziemnych solonych
  • 80 g daktyli suszonych
  • 30 g jagły ekspandowanej (jagły kupicie w Rossmannie lub możecie także znaleźć inne ziarno ekspandowane, może to być nawet ryż preparowany lub pokruszone wafle ryżowe)

Polewa:

  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • Łyżeczka kakao

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy je i blendujemy, daktylową masę mieszamy z masłem, orzechami i ziarnami ekspandowanymi, rękami formujemy kulki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ja z mlekiem i kakao. Gotowe kulki obtaczamy w czekoladzie i wstawiamy je do lodówki, aby zastygła – gotowe!

Mocno czekoladowe muffinki

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dominika (@doomifit)

– Żeby było bardziej czekoladowo, to zawierają one kawałki czekolady. Dodatek oleju rzepakowego do masy sprawia, że babeczki są idealnie wilgotne.
Poza tym olej rzepakowy zawiera mnóstwo ważnych kwasów Omega-3, fitosteroli, witamin E i K i świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, jako dodatek do dressingów, a nawet znajduje swoje zastosowanie w domowych kosmetykach. Ma wszechstronne zastosowanie, jest bardzo łatwo dostępny, kupimy go w każdym sklepie i zna go chyba każdy – pisze Dominika. 

Składniki: 

  • jajko
  • 100 ml mleka/napoju roślinnego
  • 130 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 25 g kakao
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 30 g oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę siekamy. Suche składniki mieszamy w jednej misce. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do kokilek (użyłam silikonowych). Wyszło mi 10 muffinek. Pieczemy ok. 22-25 minut w 180°C.

Wartość kaloryczna całości (10 szt.):    
E: 972 kcal, B: 31,7 g, T: 48,1 g, W: 93,6 g

1 szt.:
E: 97 kcal, B: 3,2 g, T: 4,8 g, W: 9,4 g

Przepisów w Internecie znajdziecie o wiele więcej. Warto zaopatrzyć się w erytrytol, który jest o wiele zdrowszym zamiennikiem cukru. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków, pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i praktycznie nie zawiera kalorii. 

(Anna Nagel)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%