Zamknij

"To ma być świątynia słodkości". Pijalnia Wód Solankowych powraca w nowej odsłonie [FOTO]

16:02, 07.07.2020 Anna Nagel Aktualizacja: 17:27, 29.04.2021
Skomentuj

Z początkiem lipca na mapę Sopotu powróciło wyjątkowe miejsce, jednak w zupełnie nowej odsłonie. Pijalnia Wód Solankowych od teraz będzie działać z kawiarnią Mammamia Cafe. To niezwykłe słono-słodkie połączenie jest okraszone pięknym widokiem z balkonu – na sopockie molo i zatokę.

Klimatyczne i przytulne miejsce o pastelowo-cukierkowych kolorach od początku lipca jest otwarte dla miłośników dobrej kawy, lodów i pięknych widoków. Do lokalu, w którym mieściła się Sopocka Solanka (Sopot, Plac Zdrojowy 2), dołączyła nowa kawiarnia Mammamia Cafe. Lokal został wyremontowany i zaaranżowany tak, aby obydwie te funkcjonalności wzajemnie się uzupełniały i otwierały nowe korzyści dla odwiedzających. Kawiarnia oferuje własne wyroby cukiernicze –  praliny, czekoladę, ciasta, lody rzemieślnicze oraz wyśmienitą kawę. A wszystko zgodnie z filozofią SOPOT NATURALNIE – gdyż będą używane jedynie produkty certyfikowane pod względem fair trade, bio i eko.

– Chyba największym motywatorem do otwarcia kawiarni w Sopocie były Sopockie Perły, ponieważ za nasze lody, które produkujemy już od 4 lat pod naszą marką Mamma Mia Il Gelato Naturale, otrzymaliśmy nagrodę. Chcieliśmy też stworzyć kawiarnię, która dałaby nam możliwość sprzedawania lodów całorocznie. Lody są sezonowe, więc dołożyliśmy do nich nasze czekolady, które powstają tutaj, tak samo, jak nasze ciasta. Naszą ideą jest to, żeby wszelkie produkty, jakie można u nas zjeść, były robione na miejscu, przez nas. To ma być świątynia słodkości – mówił Mariusz Zawadzki, który wraz z Beatą Świętorecką jest autorem tego projektu. 

Mammamia Cafe oferuje własną czekoladę i ciasta.

Oprócz skosztowania wody solankowej i wypicia kawy, w lokalu będzie można nabyć pamiątkę w postaci Sopockiej Czekolady – wyprodukowanej na miejscu według specjalnej receptury. Właściciele kawiarni zebrali swoje najlepsze doświadczenia z prowadzenia innych sopockich miejsc, takich jak lodziarnia Mammamia (nagroda Perły Sopotu), Tapas de Rucola czy Grono. Jak wspominają, mają ambicję i chęci, by lokal stał się ulubionym przystankiem dla sopocian i turystów. Od teraz będzie można napić się tu nie tylko zdrowotnej solanki, ale i odpocząć przy filiżance aromatycznej kawy i pysznym deserze, delektując się przepięknym widokiem na zatokę i sopockie molo.

– Najwięcej zachwytów od ludzi z branży architektonicznej i braw dostajemy za połączenie zieleni dachu z zielenią w naszej kawiarni, także mamy nadzieję, że ta przyroda, która jest za oknem, miasto Sopot, które jest cudowne i nasze produkty razem skomponują się oraz wszystko będzie spójne i na poziomie – podsumował Mariusz Zawadzki. 

Mammamia Cafe to miejsce przyjazne rodzinom, w którym można znaleźć specjalne menu przygotowane dla dzieci. W planach są również słodkie śniadania, a wieczorami do dyspozycji gości pozostaje karta koktajli. Ponieważ Sopot jest znany z dużej aktywności kulturalnej, jest również przewidziana przestrzeń dla artystów – na spotkania autorskie, wernisaże i wieczory poetyckie i muzyczne. Na otwarciu kawiarni obecna była m.in. Magdalena Czarzyńska-Jachim, która nie kryła fascynacji miejscem. 

Mammamia Cafe w Sopocie

– Gratuluję, cieszę się, że takie miejsce jest w Sopocie. To taki trochę miks słonej wody i słodkiej czekolady, ale jak widać, Sopot miksuje różne rzeczy, a efekt tego jest bardzo dobry dla mieszkańców, jak i turystów. Życzę, żeby było tutaj tłoczno przez cały rok i miejsce stało się jednym z ulubionych lokali sopocian. Na pewno będziemy tutaj zapraszać naszych gości – mówiła wiceprezydent. 

Koncept kawiarni jest kontynuacją założeń i wizji lodziarni Mammamia il Gelato Naturale, która ma włoską historię oraz jest tworzona z prawdziwą pasją i sercem. Produkty zdobyły szybko grono stałych klientów, którzy doceniają najwyższą jakość i wspaniały smak. Il Gelato to lody rzemieślnicze, codziennie produkowane lokalnie, według autorskiej receptury. Jej podstawą jest świeże mleko i śmietana z naszego regionu. Pistacja sycylijska z solą morską, delikatne lody różane, orzech laskowy z Piemontu czy trufla z gorzką czekoladą pobudzają podniebienia i przenoszą w świat słonecznej Italii. 

(Anna Nagel)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

coffelovercoffelover

1 1

Super! Kolejna kawiarnia w Sopocie! Mam nadzieje, że da radę wytrzymać dłużej na mapie naszego miasta niż inne :) 10:28, 08.07.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%