Zamknij

Podróż po sopockich restauracjach w ramach Restaurant Week [ZAPISY]

08:13, 14.10.2019 J.F Aktualizacja: 13:54, 15.10.2019
Skomentuj

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach, w tym również w Sopocie - (razem ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie". 

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

  • Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl  Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

W Trójmieście dostępne są 34 restauracje festiwalowe! Wśród nich można wybierać wg różnych kryteriów np. rodzaju kuchni, klimatu lokalu, typu diety, charakteru spotkania podczas którego będziemy spożywać posiłek. To doskonała okazja, aby za niewielką cenę odkryć nowe miejsca i smaki z bliskimi! 

Restauracje w Sopocie biorące udział w akcji Restaurant Week:

Miłość przez szacunek do jedzenia
Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

  • W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!
  • 1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
  • 2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
  • 3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
  • 4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
  • 5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
  • 6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
  • 7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Restauracja "Dwa w jednym" - danie: tatar z buraka

Kolacje i podróże do wygrania
Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali
Na ukoronowanie pięcioletniego wkładu w popularyzację jadania w restauracjach Festiwal otrzymał tytuł "Wydarzenia Roku" i "Konceptu Odpowiedzialnego Społecznie (CSR)" podczas Food Business Forum, najważniejszego wydarzenia gastronomicznego w kraju. Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków nie jedzących w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%. 

Sztuczka Bistro - przystawka - Konfitowany topinambur, purée z topinamburu z kawą, smażone grzyby, karmelizowany słonecznik, musztardowiec, śliwka

Do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Otwarcie rezerwacji: 19.09
Festiwal:16-31.10

 
(J.F)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%