Zamknij

Czy ściany będą wykończone? Nowy Dom Pogrzebowy w Sopocie

07:38, 08.07.2018 | J.F
REKLAMA
Skomentuj

8 lipca, w niedzielę oddano do użytku nowy budynek domu pogrzebowego na Cmentarzu Komunalnym przy ul. Malczewskiego w Sopocie.

Nowoczesna architektura budzi wiele kontrowersji. Niektórzy mieszkańcy nie ukrywali, że im się nie podoba. Po uroczystości poświęcenia krzyża, między uczestnikami wydarzenia padały pytania, czy surowy stan ścian wewnątrz kaplicy ulegnie zmianie? Czy budynek się nie przewróci? Innym nietypowa estetyka inwestycji przypadła bardzo do gustu. 
Nowy Dom Pogrzebowy w Sopocie

W poprzednich latach 

Dawny budynek domu pogrzebowego na Cmentarzu Komunalnym przy ul.Malczewskiego w Sopocie był w opłakanym stanie. Remont był nieopłacalny, więc miasto zdecydowało się na budowę nowego. Na czas prac postawiono kaplicę tymczasową. Realizację rozpoczęto w pierwszym kwartale 2017 roku i zakończono zgodnie z przewidywanym terminem. 

Prezydent Miasta - Jacek Karnowski, tak wypowiadał się o planach na przyszłość 

- To bardzo ważne miejsce, które każdy z nas sopocian odwiedza w zadumie. To, że obecnie funkcjonujący Dom Pogrzebowy wraz z zapleczem technicznym jest w złym stanie, nie trzeba nikogo przekonywać. Mam nadzieję, że zaproponowana inwestycja uzyska uznanie mieszkańców, którzy w godnych wnętrzach chcą żegnać swoich bliskich. Na czas przebudowy prosimy o wyrozumiałość 

Nowy projekt, duże wyzwanie

Podstawą projektu było spełnienie dwóch założeń. Pierwszym z nich był nastrój kaplicy, z dbałością o miejsce wyciszenia dla uczestników uroczystości. W tym celu, we wnętrzu kaplicy postawiono na operowanie światłem naturalnym i sztucznym. Drugim założeniem było dostosowanie zewnętrznej części budowli do istniejącego ukształtowania terenu i zieleni. Specyfika krajobrazu zainspirowała architektów do stworzenia dynamicznej bryły kaplicy, z zachowaniem prostej formy wizualnej budynku. 

Architekci:  Adam Drohomirecki, Karolina Rochman, Jakub Drohomirecki i Marta Trzebicka. 

Nowy Dom Pogrzebowy w Sopocie

Dane techniczne: 

Wykonawca robót: Przedsiębiorstwo Budowlane TB.INVEST Tomasz Brzeziński z Gdańska. 
Koszt inwestycji: 5,3 mln zł

Budynek zrealizowany w technologii monolitycznej

Konstrukcja żebeltowa z betonu architektonicznego

Elewacja z cegły ceramicznej

Powierzchnia zabudowy: 260 m², kubatura 1431,9 m³

Miejsce dla 40/50 osób (ławki z oparciem)

Podział poszczególnych części inwestycji: kaplica pogrzebowa, pomieszczenie do rozpoznania tożsamości zmarłego i ostatniego osobistego pożegnania, pokój dla księdza, zaplecze socjalne dla pracowników (kuchnia, łazienki, toalety, szatnia tzw. brudna i czysta), pomieszczenie chłodni i ubierania zmarłych, salon sprzedaży trumien,  wiata dla pojazdów porządkowych i konia.

Wewnątrz kaplicy:  

Centralną część kaplicy stanowi krzyż i ambona. W tym przypadku zastosowano nieoczywiste rozwiązanie techniczne, umożliwiające usunięcie krzyża na czas uroczystości, jeśli zmarły był innego wyznania. Po lewej stronie znajduje się miejsce na trumnę, która jest transportowana z podziemia specjalną windą. Przy wejściu ustawiono podest dla organisty. 

Wnętrze ma charakter minimalistyczny, skłaniający do zadumy.

Udogodnienia dla osób z niepełnosprawnością ruchową: budynek został specjalnie przystosowany dla osób niepełnosprawnych, wybudowano również toaletę z udogodnieniami, a także wyremontowano drogę dojazdową. 

Oficjalne otwarcie i poświęcenie krzyża 

Dzisiejszej niedzieli, 8 lipca, po sumie parafialnej w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa przy ul. Malczewskiego 18 w Sopocie, proboszcz parafii Ks. dr Mirosław Gawron dokonał aktu poświęcenia krzyża w nowym Domu Pogrzebowym. Uroczystość odbyła się bez zakłóceń. Uczestniczyli w niej głównie mieszkańcy Sopotu. Nowy budynek jest przestronny, spełnia wymogi sanepidu oraz jest dużo lepiej dostosowany do potrzeb użytkowników. Nowoczesne rozwiązania techniczne stanowią ułatwienie dla pracowników. Minimalistyczna forma i dbałość o względy wizualne sprawiają, że można się tutaj wyciszyć i w dogodnych warunkach pożegnać najbliższych. 

 

 

.

(J.F)
REKLAMA

Komentarze (3)

SopocianinSopocianin

0 0

Troche jak krzywy domek 15:18, 08.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

renia26renia26

1 0

W końcu coś niwoczesnego. Kiedyś słyszałam jak jedne architekt powiedział że projekt można oceniać dopiero po 10 latach. zatem czekam xD 15:21, 08.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

tuma38tuma38

0 1

Nie wiem czy to nie lekki zbytek i przerost formy nad treścią w koncu to ostatnia droga 11:05, 09.07.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

© esopot.pl | Prawa zastrzeżone